Gorska nesreča

Moški sporočil: Pod vrhom je negibna ženska

P.K.
19. 5. 2017, 19.50
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Z Otliškega maja, 800 metrov visokega vrha, s katerega je lep razgled na Vipavsko dolino, je omahnila planinka. Domneva se, da je tam ležala več dni.

peofimedia
Zelo verjetno je, saj je bila pogrešana dlje časa, da je ženska pod vrhom ležala več dni.

Na Ajdovskem so gorski reševalci letos posredovali že desetkrat. Pohodnica, ki so jo našli v sredo, je sicer prva smrtna žrtev letos na tem območju.

V sredo malo pred poldnevom je na številko policije poklical moški, doma iz Ajdovščine, ki je sporočil, da je na hribu pri Otlici in da tik pod vrhom vidi negibno osebo. Na kraj so takoj odhitele reševalne službe. 

»Pol ure pred poldnevom je policijo možakar obvestil, da na težko dostopnem kraju, približno 50 metrov pod vrhom hriba Otliški maj – gre za hrib, ki se nahaja južno od naselju Otlica – leži oseba, ki ne kaže znakov življenja,« je podrobnosti pojasnil tiskovni predstavnik Policijske uprave Nova Gorica Dean Božnik.

profimedia
Reševalci so na pobočju našli tudi nahrbtnik Idrijčanke, ki je umrla ob padcu z Otliškega maja.

Poleg ajdovskih policistov so bili na vrh nad Ajdovščino napoteni tudi reševalci Gorske reševalne službe Tolmin, in sicer njihova skupina iz Ajdovščine, in ekipa Nujne medicinske pomoči z zdravnikom iz Zdravstvenega doma Ajdovščina.

STA
Tiskovni predstavnik PU Nova Gorica Dean Božnik je povedal, da je bila žrtev gorske nesreče dan pred nesrečnim dogodkom prijavljena kot pogrešana.

Kaj se je zgodilo

Božnik je nekaj ur po najdbi trupla povedal, da policisti še vedno preiskujejo okoliščine nesreče in da vzrok zanjo še ni znan. Mogoče bo odgovor na to vprašanje dala obdukcija, ki je bila odrejena. Nekoliko pozneje je bilo znanih nekaj več informacij. Božnik je namreč sporočil, da dogodek obravnavajo kot nesrečo v gorah in da je v njej umrla 53-letna gospa iz Idrije, ki je padla prek grebena 60 metrov v globino. Iz PU Nova Gorica so potrdili tudi, da je bila pokojnica dan pred nesrečnim dogodkom, v torek, prijavljena kot pogrešana in so jo že iskali. Menda jo bližnji niso videli več dni.

O reševanju

Robert Kovač, vodja skupine gorskih reševalcev, nam je povedal, da je bila na ajdovskem območju zanje to že deseta intervencija letos. »Sicer se število naših letošnjih reševalnih posredovanj ne razlikuje posebno od preteklih let, opazimo pa, da vseeno narašča.« Povedal je še, da je sredina intervencija potekala na težko dostopnem terenu, strmem in skalnatem. Z vrha so se morali reševalci spustiti 60 metrov v globino, od koder so z vrvno tehniko na nosilih žensko potegnili na vrh.