ČRNI SCENARIJ

Menda ni bila posiljena, vendar tožilec vztraja

ss
19. 5. 2017, 06.50
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Klemen Rajnar je pred leti priznal poskus uboja, za kar je pošteno odslužil kazen, zdaj pa se je znova znašel v priporu, saj se brani pred očitki posilstva.

Profimedia
Po navedbah tožilstva je Rajnar 26. januarja letos »na silo občeval« s takrat 19-letnim dekletom.

Včeraj je bil za 26-letnika pred ljubljanskim okrožnim sodiščem izpeljan predobravnavni narok. Po navedbah tožilstva je Rajnar 26. januarja letos »na silo občeval« s takrat 19-letnim dekletom. Kaznivo dejanje naj bi bilo storjeno na območju Šiške, obtoženi pa očitke zavrača.

A še preden se je Rajnar lahko izjasnil o krivdi, je sodnica Metka Bergant Debevec povprašala oškodovanko L. R. o pristnosti izjave, ki jo je na prvem predobravnavnem naroku konec aprila v spis vložila obramba in iz katere izhaja, da ni bila posiljena ...

Neuradno potrdila pristnost izjave

Oškodovanka je pristnost izjave potrdila in dejala, da jo je pred narokom spisala prostovoljno v nekem baru pri sodišču in jo izročila zagovorniku obtoženca, odvetniku Milošu Zariću, k obravnavi pa potem ni pristopila, zato predobravnavnega naroka takrat niso zaključili. Odvetnik Zarić je ob tem pojasnil, da ga je poklicala prijateljica oškodovanke in mu dejala, da L. R. ni bila posiljena, zato jima je pač svetoval, da bo najbolje, da izjavi napišeta na papir. Tudi prijateljica oškodovanke Š. R. R. je včeraj potrdila pristnost svoje izjave, nato pa sta ju dekleti na željo sodnice še enkrat prepisali, saj sta se njuni pisavi menda precej ujemali, prepisi pa so nato prav tako romali v spis. Sodnica je oškodovanko tudi vprašala, ali je kdaj po dogodku imela težave z Rajnarjem. L. R. je odvrnila, da ne, da pa je do nje nekoč pristopila prijateljica obtoženega S. M. in jo prepričevala, naj reče, da se to ni zgodilo, zato da ga ne bodo zaprli, zraven je bil še prijatelj obtoženca, ki pa je bil ves čas tiho.

Novice Svet24
Ljubljansko okrožno sodišče.

Obramba ni uspela z odpravo pripora

Tožilec Novak je sodišču predlagal, da izjave oziroma pisavi oškodovanke in njene prijateljice pod drobnogled vzame grafolog, pa tudi neposredno zaslišanje policistov, ki sta spisala uradni zaznamek o dogodku, iz katerega izhaja, da sta slišala Rajnarja, kako je nekomu naročil, naj »poskrbi, da bosta punci umaknili prijavo«. Obramba je obema predlogoma ostro nasprotovala. »Ne tekom preiskave ne pozneje ni bilo nobenih indicev, da bi kdo na oškodovanko vršil pritisk, razen da bi do nje pristopila S. M., kar pa je povedala že v preiskavi,« je med drugim izpostavil odvetnik Zarić. Glede na navedeno je nato predlagal odpravo pripora zoper obtoženca, češ da v spisu ni niti enega obremenilnega dokaza, »nobenih sledi nasilja, nobenih poškodb«. A je sodnica predlog zavrnila z obrazložitvijo, da oškodovanka in njena prijateljica še nista pričali pod prisego, da so zgolj razčiščevali nekatere podrobnosti glede njunih izjav. »Verodostojnost izjav je stvar kazenskega postopka, ta pa se še ni začel,« je med drugim dejala sodnica, ki bo datum glavne obravnave določila v prihodnjih dneh, ko bo odločila o dokaznih predlogih.

Pri 21 letih pijan in »zadet« streljal po Šiški

Rajnar je bil sicer pri 21 letih že obsojen, ker je 26. decembra 2011 pijan in pod vplivom mamil streljal po Šiški. Sodili so mu za poskus uboja, povzročitev splošne nevarnosti in treh kaznivih dejanj ogrožanja varnosti, očitke pa je takrat priznal, in sicer da je na Klemenčičevi ulici v Šiški s pištolo večkrat streljal na fiat punta, v katerem sta bila njegova prijatelja iz otroštva. Izstreljeni naboji pa na srečo niso nikogar ranili – eden je sicer zadel avto oškodovancev, drugi pa je končal v hladilniku bližnje stanovanjske hiše. Po aretaciji je pristal v hišnem priporu, v začetku leta 2012 pa je prekršil pravila igre, zato so ga privedli na policijsko postajo. Tam pa si je nakopal še tretji očitek iz obtožnice, saj je kriminalistom grozil, da jim »bo poslal tri metke v glavo«. Obsojen je bil na enotno kazen leto in 11 mesecev zapora, ki jo je pošteno odslužil, poleg opisovanega postopka glede posilstva pa Rajnarju v nekem drugem primeru sodijo tudi zaradi tatvine.