Spet so posredovali gasilci ...

Novi zapleti na pogorišču kemične tovarne Kemis: to so povedali policisti

J.P.
17. 5. 2017, 09.25
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Ponedeljkov požar v kemični tovarni Kemis na Vrhniki bi se lahko izrodil v katastrofo, če ne bi gasilci in drugi akterji ukrepali, kot so.

STA
Inšpekcijski nadzor v Kemisu so začeli 29. maja in končali 7. junija.

STA
Z ogledom kraja bodo kriminalisti nadaljevali danes.

Po besedah direktorja podjetja Kemis Emila Nanuta v požaru ni bilo visokotoksičnih kemikalij, čemur je pritrdil tudi Peter Rodic iz štaba civilne zaščite Vrhnika. Po njegovih besedah so poleg embalaž nevarnih snovi, olja, odpadnih barv, zdravil, baterij, sijalk, lakov in podobnega zgorele kemikalije, ki se običajno uporabljajo v gospodinjstvu.

Nova žarišča

Iz Policijske uprave Ljubljana pa so danes sporočili, da ogled pogorišča še niso uspeli zaključiti in da vzrok požara še ni znan. Včeraj so spet morali večkrat posredovati gasilci, saj so se na žarišču pojavila nova žarišča.

Z ogledom kraja zato kriminalisti nadaljujeo danes.

Vsebnost živega srebra v zraku najverjetneje ni bila nevarna

Prisotnost delcev PM10 v zraku na Vrhniki je po današnjih meritvah padla pod mejne vrednosti, podatkov za živo srebro še ni. Kot je za Radio Slovenija pojasnil upokojeni zdravnik Alfred Bogomil Kobal, ki ima dolgoletne izkušnje z idrijskega območja, vsebnost živega srebra v zraku na Vrhniki med požarom, ki je bila v nekaterih primerih povečana tudi do 1000-krat, za ljudi najverjetneje ni bila nevarna. Hlapom te kovine so bili bolj izpostavljeni gasilci, če niso nosili ustrezne zaščitne opreme.

Se je pa koncentracija živega srebra v zraku po njegovem mnenju najverjetneje zmanjšala, prav tako večje nevarnosti po njegovem ni glede vode. Ekološki laboratorij z mobilno enoto (ELME), ki je ena od enot civilne zaščite in je del Instituta Jožef Stefan (IJS), sicer še opravlja meritve onesnaženja na območju, rezultatov za zdaj še ni.

Tudi delci, ki po požaru ležijo na tleh, tudi na poljih in vrtovih, bodo vzorčeni in pregledani. Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje sicer prebivalstvu svetujejo, naj zelenjave in sadja, na katerih bi bile vidne sledi požara, ne uživajo, temveč raje zavržejo. Zelenjavo, kjer ni vidnih sledi, kot bi bile saje, pa naj pred uživanjem zelo temeljito operejo z vodo.

Pivniki, ki lovijo površinsko umazanijo, so še vedno nameščeni na potoku Tojnica. Čistijo ga delavci podjetja VGP Drava.

Prostovoljno gasilsko društvo Stara Vrhnika, ki je tudi sodelovalo v akciji gašenja požara, pa je danes na Facebooku objavilo fotografije opreme njihovih gasilcev. Kot so zapisali, je njihova oprema po končani intervenciji popolnoma uničena, osebne zaščitne obleke gasilcev pa zaradi narave požara že med samim gašenjem niso več zagotavljale popolne zaščite.

Starovrhniški gasilci tako že zbirajo prispevke za nakup nove opreme.