Groza na balkonu

Umor v mariboru: sosedje pravijo, da jo je izsiljevala za denar

Gabrijel Toplak
4. 5. 2017, 20.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Na parkirišču pod balkonom naj bi kriminalisti našli okrvavljen nož, na balkonu pa je manjkalo cvetlično korito, saj naj bi padlo na tla.

Gabrijel Toplak
Sosedje pravijo, da je pokojna lepo skrbela za balkonsko cvetje.

Življenje v bloku na naslovu Metelkova ulica 14 v Mariboru, kjer je v petek tragično umrla 74-letna Anka G., se počasi vrača v ustaljene tirnice. Vseeno pa pri nekaterih stanovalcih ostaja nelagodno počutje, je včeraj za Svet24 pripomnil eden od tamkajšnjih stanovalcev.

Sama prijavila dejanje

Umor se je, ugotavljajo kriminalisti, zgodil v stanovanju žrtve v dopoldanskem času, policijo pa je več ur po dejanju poklicala osumljena sama in prijavila, kaj je storila.

Po ugotovitvah kriminalistov je pokojna umrla nasilne smrti, storilka pa naj bi bila njena hči, 44-letna Duška G., za katero je Okrožno sodišče v Mariboru že odredilo pripor. Umor se je v stanovanju žrtve zgodil že dopoldne, policijo pa je več ur po dejanju poklicala osumljena sama in povedala, kaj je storila. »Osumljena je po sporu s starejšo žensko pograbila oster predmet in jo z njim večkrat zabodla. Žrtev je bila tako hudo poškodovana, da je izkrvavela in umrla na kraju dogodka,« pravi Robert Munda, vodja sektorja kriminalistične policije na Policijski upravi Maribor.

Prihajala po denar

Osumljena je zdaj v priporni celici zavoda za prestajanje kazni zapora, kar naj bi pomenilo, da se je dejanja zavedala. Grozi ji do 30 let zapora.

Sosedje so še vedno precej redkobesedni in vsako vozilo, ki se ustavi na njihovem dvorišču, sprejmejo z mešanimi občutki. »Ste s policije?« je bilo ob mojem obisku prvo vprašanje dveh starejših stanovalcev, ki sta nadaljevala: »Veste, kar naprej se k nam vozijo policisti in nas sprašujejo najrazličnejše zadeve.« V nadaljevanju pogovora so se nekateri vseeno nekoliko razgovorili, a po njihovih izjavah ni bilo težko zaključiti, da je bila pokojna zelo priljubljena in prijazna soseda, ki jo je sicer pogosto obiskovala njena hči. A ne zaradi želje po srečanju, dodajajo, temveč naj bi jo izsiljevala za denar. »Tožila je, da jo hči, s katero se ni najbolje razumela, obiskuje samo še zaradi želje po denarju, četudi ji je mesečno dajala 250 evrov. Denar je vozila tudi v njeno stanovanje, ki ji ga je kupila. Nikoli mi ni potrdila, sem pa slišala, da je imela hči težave z drogami oziroma je bila v programu zdravljenja zasvojenosti z drogami. Neuspešno, zato naj bi potrebovala denar za drogo. Hči ni nikjer delala in je prejemala zgolj socialno pomoč, medtem ko je njena mati imela svojo pokojnino, dobivala pa je še dodatek po pokojnem prijatelju,« je dejala soseda, ki tudi ne želi biti imenovana.

Umor na balkonu

Sosedje so se s pokojno najpogosteje srečevali na dvorišču, kjer je imela parkiran svoj avtomobil. Ugibajo pa tudi, da bi se lahko dejanje zgodilo na balkonu. Slišali niso nič, a je pod njim ležal okrvavljen nož, na tla naj bi padlo tudi cvetlično korito.