Heroin

Renata ji je vbrizgala drogo

Janja Ambrožič
21. 4. 2017, 06.50
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Renata Volavšek zadnjih pet let abstinira od drog in je na zdravljenju na Nizozemskem, a si je zaradi starega greha prislužila pogojno kazen.

Janja Ambrožič
Renata Volavšek na sodišču

Včasih dolgo traja, da roka pravice doseže tistega, ki se je zapletel v kaznivo dejanje, kar kaže primer Renate Volavšek, ki trenutno živi v skupnosti za odvajanje od drog na Nizozemskem, kritičnega leta 2009 pa je stanovala na Senovem.

Prejšnji teden je namreč Volavškova na krškem okrožnem sodišču priznala, da je kriva, in bila obsojena na pogojno kazen.

SODNIK JI JE PRISODIL POGOJNO KAZEN

»Obtožena je kriva kaznivega dejanja omogočanja uživanja drog,« je v izreku sodbe dejal sodnik Gojmir Pešec in Volavškovo obsodil na pogojno kazen osmih mesecev zapora v preizkusni dobi dveh let.

Dodal je, da se v kazen všteje čas, ki ga je preživela v priporu, hkrati jo je oprostil stroškov kazenskega postopka in sodnih taks. »Od kaznivega dejanja je preteklo že veliko časa, poleg tega ste si uredili življenje,« je odločitev podkrepil sodnik.

USODNEGA NOVEMBRA SE JE ZNANKA ZASTRUPILA IN PADLA V NEZAVEST

Novembra 2009 se je Volavškova še drogirala. Šla je k znanki na Senovo, tudi ona je bila odvisnica, in pripravila manjšo količino heroina.

»Heroin je za uživanje pripravila s segrevanjem in ga nato vbrizgala znanki,« je iz obtožnice prebral višji državni tožilec Jože Zevnik, ki je predlagal enako kazen, kot jo je izrekel sodnik, razlika je bila le v preizkusni dobi, saj je Zevnik predlagal eno leto več, torej tri leta.

Znanka Volavškove se je takrat zastrupila in padla v nezavest, zaradi česar je pristala v brežiški bolnišnici.

VOLAVŠKOVA JE DEJANJE OBŽALOVALA

Usodni dogodek se je zgodil na Senovem, ko je pri znanki pripravila manjšo količino heroina in ji ga vbrizgala. Znanka je končala v bolnišnici.

»Šlo je za splet okoliščin, posledico moje odvisnosti in nepremišljenih dejanj. Nič hudega nisem želela, nikomur nisem hotela škoditi, še najmanj pa njej,« je obtoženka, ki sta jo pravosodni policistki pripeljali iz pripora (tam je pristala, ker so jo slovenskim organom predali nizozemski), povedala med zagovorom.

V nadaljevanju je pojasnila, da je že pet let na zdravljenju odvisnosti na Nizozemskem. Živi in dela v skupnosti, pri tem programu pa ne gre samo za opustitev drog, ampak za način razmišljanja, socialno življenje in delo. V to organizacijo, kjer lahko ostanejo samo abstinenti, je šla prostovoljno.

»Z odvisnostjo sem najbolj prizadela sebe in družino, otrokom sem se tudi opravičila,« je dodala zgovorna obtoženka, ki jo je zastopal odvetnik Boris Patty.

Po razglašeni sodbi ni bilo več pripornih razlogov, zato je Volavškova s sodišča odšla svobodna.