Primer jeseniške deklice

Tožilka podrobno opisala grozljive muke, ki jih je prestajala dveletna Arina

G.G./M.K.
10. 4. 2017, 15.17
Posodobljeno: 4. 9. 2017, 12.39
Deli članek:

Na kranjskem okrožnem sodišču se je danes začelo sojenje Sandi Alibabić in Mirzanu Jakupiju, ki sta obtožena, da naj bi lansko poletje na Jesenicah tako poškodovala dveletno deklico, da je ta 4. julija umrla. Tožilka je predstavila vsebino obtožnice, v kateri so opisane strahote, ki ji je preživljala nesrečna deklica.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Sojenje se je začelo z branjem obtožnice in zaslišanjem Sande Alibabić, matere trpinčene in umrle deklice Arine. Ker ni povsem jasno, kdo ob obeh obtoženih je bil dejanski povzročitelj v obtožnici navedenih grozodejstev zoper dveletno deklico in kdo je dejanja "zgolj" dopustil, se očitana dejanja navezujejo na oba obtožena. Zagovornik Alibabićeve po službeni dolžnosti, odvetnik Damijan Pavlin, je temu ugovarjal, češ da je treba očitke konkretizirati, torej o krivdi odločati individualno. O tem bo sodišče odločilo tekom postopka.

V obtožnici so zabeležene grozote, ki jih je morala prestajati Arina. Začnimo z "milejšimi". Obtožnica navaja, da je mati Sanda Alibabić deklico enkrat vrgla na kavč in jo klofnila. Od aprila ji obtožena nista dajala dovolj hrane, tako da je začela hujšati. Od junija sta opuščala skrb za njeno higieno, tako da je bila večkrat polulana in pokakana. Od junija je bila večkrat sama zaprta v stanovanju. Enkrat je bila zvezana z rjuho, tako da je lahko le nemočno ležala na tleh in se kotalila po tleh. Od 25. junija naprej je bila tudi zabodena z injekcijo ali injekciji podobnim predmetom - o tem pričajo številne vbodnine na njenem telesu. Pri obdukciji pa so v telescu nesrečne deklice, natančneje, v črevesju, našli napihnjen plastični balonček, ki je bil, tako v obtožnici, "vstavljen skozi zadnjico".

Mučenje z gorečo cigareto

Udarce je nemočna deklica prejemala že od marca. Med prvimi je bil po navedbi tožilke "topi udarec v predel očesa", ki ji je povzročil obtolčenine in podplutbe zgornje in spodnje veke. V obdobju od aprila do 20. junija je dobila močnejši udarec v glavo, zaradi česar je dobila kronični hematom desne strani velikih možganov. To dejanje je okarakterizirano kot posebno huda telesna poškodba. Junija so sledili udarci s pestjo in predmetom po glavi, 25. junija pa ji je eden od obtoženih na roki ugasnil gorečo cigareto. 

Sledil so hude, usodne poškodbe, ki jih je dobila konec junija. Zaradi udarca v glavo je dobila tako hude poškodbe desne dela možganov, da je bila v življenjski nevarnosti. V soboto, 2. julija, ko je Arina že negibno ležala v postelji, je mati poklicala reševalce. Ti so jo odpeljali v jeseniško bolnišnico, od tam pa v ljubljanski klinični center, kjer je 4. julija umrla.

V priporu rodila dečka

Sojenje se je začelo po tem, ko je marca Alibabićeva v priporu rodila dečka, ki ji ga je jeseniški center za socialno delo odvzel.

Alibabićevi in Jakupiju tožilstvo očita zanemarjanje mladoletne osebe in surovo ravnanje ter več kaznivih dejanj povzročitve telesnih poškodb različnih kategorij, med drugim posebno hude telesne poškodbe, ki je vodila v smrt deklice. Tako mama umrle deklice kot njen partner sta februarja krivdo na predobravnavnih narokih zanikala.