Po stečaju

Se še spomnite Mipa? Vodilni obsojeni na zapor

T.L./STA
17. 2. 2017, 12.34
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Nekdanji vodilni v družbi Vojteh Volk je dobil šest let, nekdanji vodja Pomurke Martin Kovač in nekdanji direktor Mipa Marko Volk pa dve leti in pol zapora.

STA
Tudi Vojteh Volk na sodišče danes ni prišel.

Sodnica ljubljanskega okrožnega sodišča Jasmina Javornik je nekdanje vodilne v Mipu danes obsodila na zaporne kazni. Nekdanjemu vodilnemu v družbi Vojtehu Volku je prisodila šest let, nekdanjemu vodji Pomurke Martinu Kovaču in nekdanjemu direktorju Mipa Marku Volku pa dve leti in pol zapora.

Po oceni sodišča so bila dokazana vsa očitana kazniva dejanja. Obtoženi sicer na današnji narok niso prišli.

Obtožnica je nekdanjega vodilnega v Mipu Vojteha Volka bremenila kaznivega dejanja zlorabe položaja in preslepitve bank pri pridobitvi posojila. Preslepitve bank sta bila obtožena tudi nekdanji vodja Pomurke Martin Kovač in nekdanji direktor Mipa Marko Volk.

Tožilstvo je sicer Vojtehu Volku očitalo, da je zlorabil položaj, ko naj bi prek svojega srbskega podjetja Kolbis svojemu italijanskemu podjetju Eurovit nezakonito pridobil 315.000 evrov premoženjske koristi. Poleg tega je vsem trem očitalo, da so namenoma preslepili pet bank in jih oškodovali za približno šest milijonov evrov. Bankam naj bi posredovali prirejene bilance, da so dobili nova posojila, podjetje pa je šlo kljub temu leta 2009 v stečaj.