Priveden, a izpuščen

Podjetni par iz Ankarana mastno služil: za 2800 v EU spravljali ljudi mimo zakona

T.L,.
17. 2. 2017, 11.33
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Na območje EU oziroma schengenskega območja nezakonito spravili 24 tujcev, vsi so bili državljani Ruske federacije. Sodnica je osumljenega 53-letnika kljub nasprotnemu predlogu izpustila na prostost.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Koprski kriminalisti so v začetku leta zaključili daljšo preiskavo zoper zakonski par z območja Ankaran. S pomočjo sostorilca naj bi po ugotovitvah policije izvršila skupno kar 23 kaznivih dejanj prepovedanega prehajanja meje ali ozemlja države, povezanih z zlorabo delovnih dovoljenj in dovoljenj za prebivanje tujcev.

Zaslužili najmanj 67.000 evrov

Kriminalisti so v preteklih letih že večkrat zaznali pojavno obliko kaznivih dejanj povezanih z zlorabami delovnih dovoljenj in dovoljenj za prebivanje. Tovrstna dovoljenja so zlorabljali predvsem tujci, državljani Srbije, BiH, Kosova, Rusije in Ukrajine. Ob sodelovanju različnih služb in institucij na območju Slovenije (od zavoda do zaposlovanja do Fursa) s celovitim pristopom, ki temelji na medsebojnem obveščanju in pravočasni izmenjavi razpoložljivih podatkov, rešujejo tovrstna kazniva dejanja.

V začetku leta 2017 so zaključili dlje časa trajajočo kriminalistično preiskavo zoper zakonski par z območja Ankarana, ki sta s pomočjo sostorilca izvršila skupno kar 23 kaznivih dejanj prepovedanega prehajanja meje ali ozemlja države, povezanih z zlorabo delovnih dovoljenj in dovoljenj za prebivanje tujcev. S tem so osumljeni pridobili protipravno premoženjsko korist v višini najmanj 67.200 evrov.

Po zaključeni kriminalistični preiskavi so ovadili tri fizične in eno pravno osebo: 53-letnega državljana Slovenije (stanuje na območju Ankarana), 50-letnega državljana Rusije (stanuje na območju Ankarana), 36-letnega državljana Slovenije (stanuje na območju Prekmurja) in pravno osebo, kjer sta odgovorni osebi 53-letnik in 50-letnica. 

Privabljala tujce in jim odpirali meje v EU

Kriminalistična preiskava je ugotovila, da sta osumljena zakonca na internetni strani v ruskem jeziku oglaševala, kako tujci na območju Slovenije odprejo podjetje. Proti plačilu 2800 evrov sta jim priskrbela vso potrebno dokumentacijo za delo in prebivanje, ki je nato tujcem omogočala potovanje v več kot 100 držav brez vizuma, delo, nakup nepremičnin in drugih stvari. Ko so tujci z njima stopili v stik, sta jim na območju Slovenije odprla podjetje ob pomoči in angažiranju sostorilca, pri tem pa sta za urejanje dokumentacije pooblaščala tudi zaposlene v svojem podjetju.

Dobro so bili organizirali, dobro so poznali pravi red EU

Preiskava je razkrila, da so bili osumljenci zelo dobro organizirani, prav tako so dobro poznali pravni red EU in poslovanje gospodarskih subjektov. Iz zbranega dokaznega gradiva je moč razbrati tudi ponavljajoče sodelovanje teh oseb in vloge posameznikov ter njihovo usklajeno delovanje s ciljem čim obsežnejšega fiktivnega pridobivanja dovoljenj za tujce in posledično pridobitve protipravne premoženjske koristi.

Na opisan način so osumljeni pridobili protipravno premoženjsko korist v višini najmanj 67.200 evrov. Za storitev kaznivega dejanja prepovedano prehajanje meje ali ozemlja države je zagrožena zaporna kazen do petih let in denarna kazen.
Po ugotovitvah policije so osumljeni med 23. 7. 2012 in 26. 2. 2016 izvršili 23 kaznivih dejanj. Pri tem so na območje EU oziroma schengenskega območja nezakonito spravili 24 tujcev, vsi so bili državljani Ruske federacije.

Tujci niso izpolnjevali pogojev

Osumljeni so tujcem organizirali celotno fiktivno pridobitev dovoljenja za prebivanje (od oglaševanja, kako priti do dovoljenj, odprtja podjetja, delovnega dovoljenja in v končni fazi dovoljenja za prebivanje) ter skrbeli za kasnejše podaljševanje teh dovoljenj. Preiskava je še pokazala, da tujci niso izpolnjevali pogojev, zaradi katerih jim je bilo dovoljenje za prebivanje izdano (torej, delo in prebivanje na območju Slovenije).

Kriminalistično preiskavo je usmerjalo pristojno ODT v Kopru, ob zaključku preiskave pa je bila opravljena hišna preiskava pri osumljenih zakoncih in njunem podjetju. Osumljenega 53-letnika so s kazensko ovadbo privedli na zaslišanje k preiskovalni sodnici OS Koper, ki ga je, kljub predlogu tožilke ODT Koper za odreditev pripora, po zaslišanju izpustila na prostost.