Primer jeseniške deklice

Pred sodnike bo stopila mati umrle deklice Arine

M.K.
15. 2. 2017, 08.15
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Pred sodnike bo danes na predobravnavnem naroku stopila Sanda Alibabić, ki je skupaj s partnerjem Mirzanom Jakupijem obtožena več kaznivih dejanj surovega ravnanja in povzročitve telesnih poškodb, ki so julija 2016 vodile do smrti njene dveletne hčerke.

STA
Po zaslišanju pri preiskovalni sodnici so mamo umrle dveletne deklice z Jesenic odpeljali v pripor, ki so ji ga že večkrat podaljšali.

Mirzan Jakupi je na  predobravnavnem naroku na kranjskem okrožnem sodišču 3. februarja ni priznal očitanih kaznivih dejanj za nasilje nad dveletno deklico, ki je julija lani zaradi poškodb umrla. Njegove soobtožene Sande Alibabić, mame pokojne deklice, ki je prav tako kot Jakupi od 3. julija v priporu, pa takrat iz zdravstvenih razlogov ni bilo na sodišče.

Obramba je kot razlog navedla njeno zdravstveno stanje, sodišče se je zato odločili postaviti izvedenca zdravstvene stroke. Po neuradnih podatkih naj bi bila sicer Alibabićeva visoko noseča, njeni ostali trije otroci pa živijo pri svojem očetu. Sojenje naj bi sicer steklo šele, ko bo opravljen predobravnavni narok tudi za Alibabićevo.

Pričakovati je, da bo tudi današnji predobravnavni narok je potekal pod strogimi varnostnimi ukrepi. Na prejšnjem naroku so obtoženega pravosodni policisti in varnostniki na sodišče privedli skozi zadnja vrata sodišča. Zaradi narave kaznivega dejanja in zaradi varstva pravice do družinskega življenja, ki se nanaša na ostale otroke obtoženih, je vrhovno sodišče prepovedalo tudi slikanje ali fotografiranje obravnave.

Tožilstvo obtoženima očita zanemarjanje mladoletne osebe in surovega ravnanja, šest kaznivih dejanj povzročitve lahke telesne poškodbe in kazniva dejanja povzročitve hude telesne poškodbe, posebno hude telesne poškodbe in posebno hude telesne poškodbe s smrtno posledico. Ta kazniva dejanja tožilstvo očita obema, ni pa še jasno, ali bosta poskušala obtožena prevaliti krivdo drug na drugega.

Tožilka Tina Lesar pa kaznovalnega predloga v primeru priznanja krivde na prvem predobravnavnem naroku ni podala, saj ni bilo nobenih indicev, da bi bil obtoženi Jakupi pripravljen krivdo priznati. Kot je pojasnila, so pogajanja odvisna od interesa obtoženih. "S strani zagovornikov nisem dobila nobenega predloga, sama pa tudi nisem smatrala, da je to nujno potrebno v zadevi," je dejala in dodala, da to velja tako za Jakupija kot Alibabićevo.

Kolikšne kazni bo na koncu sojenja predlagala, še ne ve, saj se dokazi še niso izvedli in ni jasno, kakšen bo izid postopka. Glede na zagrožene kazni pa je ta lahko precej visoka. Za najhujše dejanje je predpisana kazen od treh do 15 let, za drugo od enega do 10 let zapora, za naslednje od pol leta do petih let in za zadnje denarna kazen ali kazen zapora do enega leta.

Številne poškodbe otroka nastale v več mesecih

Ugotovitve kriminalistov v preiskavi so pokazale na sum hudega zanemarjanja in surovega ravnanja z otrokom, ki je dlje časa bival v neprimernih razmerah, v zdravstveno ustanovo pa je bil sprejet s številnimi poškodbami.

Poškodbe na različnih delih telesa so glede na ugotovitve preiskave nastale v obdobju več mesecev, ko sta za otroka skrbela osumljenca. Ugotovitve so pokazale, da je bilo vsaj zaradi zadnjih poškodb v nevarnosti otrokovo življenje, o čemer je eden od osumljencev sam tudi obvestil reševalce. Otrok je bil takrat hudo poškodovan prepeljan v jeseniško bolnišnico, od tam naprej pa še v ljubljanski klinični center, kjer je umrl.