Rožnati panter

Družina sumi, da vodja kriminalne združbe ni umrl naravne smrti

lt
12. 1. 2017, 07.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Družina Borka Ilinčića ni zadovoljna z uradno razlago, po kateri naj bi srbskega kriminalca zadela srčna kap. Zahtevajo obdukcijo.

Interpol
Ilinčiča so leta 2014 prijeli v Madridu.

Pink Panterji

Uradno Interpolovo ime za mednarodne tatove draguljev, ki so večinoma Srbi z območja nekdanje Jugoslavije. Razvpiti so po glamuroznih, skoraj džentelmenskih ropih, ki jih je vsaj en kriminolog opisal kot umetnost.

35-letni Borko Ilinčić je pred 10 leti s pajdaši izvedel rop stoletja v trgovskem središču Vafi v Dubaju (Združeni arabski emirati). Vanj so se pripeljali kar z dvema avtomobiloma znamke Audi in nato s pomočjo replik pištol v nekaj minutah izpraznili draguljarno. Rop je bil organiziran, domnevno pa so ga zloglasni pink panterji izvedli za odstotek vrednosti nakradenega blaga, ki je bilo nato posredovano kupcem v zahodne prestolnice.

Diamantov nikoli niso našli

Vrednost plena je bila vsaj 11 milijonov evrov, draguljev pa policisti niso nikoli našli. Domnevno naj bi za njihovo lokacijo vedel le Ilinčić, ki naj bi svoje pajdaše izplačal v gotovini. Ilinčič se je sicer uspešno skrival do leta 2014, ko so ga policisti na podlagi mednarodne tiralice prijeli v Madridu. Španija ga je izročila Združenim arabskim emiratom (ZAE), kjer so ga sprva obsodili na dosmrtno ječo, nato pa so njegovo kazen skrajšali na 10 let zapora. Na sojenju se je sicer zagovarjal, da pri ropu nakita ni sodeloval, saj naj bi le nakupoval in se znašel na neprimernem kraju ob neprimernem času.

Profimedia
Pink panterji naj bi bili odgovorni tudi za rop zvezdnice Kim Kardashian.

Družina ne verjame uradni razlagi

Ilinčića so 2. januarja letos našli mrtvega, pri čemer so kot uradni razlog ugotovili srčno kap. Družina pa tej razlagi ne verjame, zato zahteva, naj Ilinčića obducira nekdanji srbski minister za zdravje Zoran Stanković. Družina sicer verjame, da je Ilinčić doživljal pritisk sojetnikov, ki naj bi od njega zahtevali, naj spremeni svojo vero.