Na pogojni

Nekdanji policijski komandir ženine goste "reševal" pred alkotesti

T.L./STA
11. 1. 2017, 08.50
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Njegova žena ima gostinski lokal, Juhant pa je pri policistih "posredoval" v korist njenega gosta. Nekdanjemu komandirju kamniške policijske postaje so po priznanju izrekli pogojno kazen.

Bobo
Slika je simbolična.

Nekdanji komandir Policijske postaje Kamnik Sebastjan Juhant je priznal krivdo za dve kaznivi dejanji sprejemanja koristi za nezakonito posredovanje. Okrožno sodišče v Ljubljani mu je nato izreklo pogojno kazen enega leta zapora s preizkusno dobo treh let, poročajo mediji.

Specializirano državno tožilstvo je Juhantu očitalo dve kaznivi dejanji po 263. členu kazenskega zakonika v delu, ki govori, da se kaznuje tisti, "kdor izrabi svoj položaj ali svoj resnični ali domnevni vpliv in posreduje, da bi se opravilo uradno dejanje, ki se ne bi smelo opraviti, ali da se ne bi opravilo uradno dejanje, ki bi se moralo ali smelo opraviti".

"Dogovarjal" bi se s policisti

Prvo kaznivo dejanje se je zgodilo aprila 2014 na Juhantovem domačem dvorišču v Mengšu, ki je tudi dvorišče gostinskega lokala njegove žene, piše Delo. Ko je takrat še komandir Policijske postaje Kamnik prišel domov, je videl, da domžalski policisti obravnavajo enega od gostov. Pristopil je k policistom in vprašal, ali se je mogoče dogovoriti. Posredovanje ni bilo uspešno, policisti pa so o komandirjevem posredovanju naredili uradni zaznamek.

Drugo očitano kaznivo dejanje pa se je zgodilo slabo leto pozneje, februarja 2015. Takrat je Juhanta poklical gost, ki so ga zaustavili domžalski policisti in preverili alkoholiziranost. Juhant je prišel na kraj dogodka, kar je eden od policistov, ki je sodeloval v postopku, razumel kot posredovanje ter primer prijavil.

Juhanta so takoj suspendirali, nato pa uvedli postopek izredne odpovedi delovnega razmerja zaradi kršitev pogodbenih obveznosti, ki naj bi imele znake kaznivega dejanja.

Krivdo je priznal

Njegov primer so obravnavali na oddelku za preiskovanje in pregon uradnih oseb s posebnimi pooblastili pri specializiranem državnem tožilstvu, kjer so po končani sodni preiskavi vložili obtožbo za dve omenjeni kaznivi dejanji. Obtoženi zoper obtožbo ni ugovarjal, pred tem je tudi umaknil tožbo, s katero je zahteval vrnitev na delovno mesto.

Po poročanju Dela je Juhant na torkovem predobravnavnem naroku krivdo priznal, sodišče pa je pri izreku kazni sledilo predlogu tožilstva. Juhant se na odločitev ne bo pritožil.