Ni sprejel krivde

V zaporu bo 20 let in 8 mesecev

Gabrijel Toplak
10. 1. 2017, 20.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Senat je obtoženemu določil nekoliko nižjo kazen, kot jo je zahtevala okrožna državna tožilka. Pritožbo je že napovedala obtoženčeva obramba.

Gabrijel Toplak
Vincenc Bezjak je odločitev sodišča sprejel povsem mirno.

»Za kaznivo dejanje umora 20 let zapora in za kaznivo dejanje nasilja v družini 10 mesecev zaporne kazni. Enotna kazen, ki jo izreka sodišče in v katero se štejeta časa pripora ter odvzema prostosti, je 20 let in 8 mesecev zapora,« je včeraj 63-letnemu Vincencu Bezjaku prebrala predsednica senata na mariborskem okrožnem sodišču Andreja Lukeš.

Z nožem v srce

Sebastijan Bezjak, ki je pred desetimi leti ponudil streho nad glavo mami Bernardi in očetu Vinku, je tistega dne prišel iz službe v Ozari.

Očeta štirih polnoletnih otrok je obtožnica bremenila umora sina v Sladkem Vrhu v začetku julija lani, a kljub sodnemu epilogu dogajanje še ni povsem razkrito. Sin naj bi pred hišo Vincencu zabrusil, če je že vstal in se streznil, ter ga tudi brcnil v bok, ta pa naj bi nehote stegnil roko. Na sodišču je poudaril, da niti sam ne ve, da bi ga zabodel. Policiste je pričakal na sedežni pred hišo. Osemintridesetletnega Sebastijana Bezjaka so že pred hišo oživljali sosedje, nato reševalci, a je bila rana, z nožem zadana naravnost v srce, prehuda. V svojem zagovoru decembra lani pa je Vincenc dejal, da je bila sinova smrt nesreča, ki jo zelo obžaluje, saj ga ni hotel umoriti.

Ni bil prišteven

Poglavitni razlog za določitev take kazni je po mnenju sodišča psihiatrično mnenje sodnega izvedenca Mladena Vrabiča. Ta je namreč ocenil, da je bil Bezjak v času dejanja v stanju bistveno zmanjšane prištevnosti, zato ni mogel niti razumeti pomena dejanja niti se obvladovati. Vzrok za takšno stanje je bila, je ugotovil izvedenec, kombinacija alkoholne omamljenosti in možganske okvare. Je pa Bezjaka sodišče tudi oprostilo sodnih stroškov in pri tem upoštevalo, tako Lukeševa, njegovo dozdajšnjo nekaznovanost in neurejene družinske razmere.

Obramba ni zadovoljna

Tožilka je sodišču predlagala 21 let zapora za umor in 10 mesecev zaporne kazni za nasilje v družini oziroma enotno kazen 21 let in 9 mesecev zapora.

Okrožna državna tožilka Metka Zupanc je ves čas vztrajala, da je očitano kaznivo dejanje povsem dokazano, in to je direktni naklep, kar so po njenih besedah potrdile tudi zaslišane priče. Med njimi najbolj ključna priča, Petra Hedžet, sicer Sebastijanovo dekle, je Bezjaka v celoti obremenila. Tožilka je zato sodišču predlagala 21 let zapora za kaznivo dejanje umora in deset mesecev zapora za nasilje v družini oziroma enotno kazen 21 let in 9 mesecev zapora. Včeraj po izreku sodbe je dejala, da se ne bo pritožila, medtem ko je njegov zagovornik Darijan Lampič že napovedal pritožbo. »Definitivno se bom pritožil. Že zaradi tega, ker nisem zadovoljen z razsodbo. Še vedno sem prepričan, da je šlo za uboj, in ne umor. Kazen je previsoka,« je bil kratek Lampič.