Tri morilke

Imele so dovolj in umorile svoje partnerje

uk
19. 11. 2016, 20.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

V Požarevcu trenutno prestajajo kazni zaradi umorov tri ženske, ki so umorile svoje zakonske partnerje. Vse tri so bile žrtve nasilja.

Profimedia
Tem ženskam ni nihče pomagal, ne primerne ustanove ne njihove družine, niti prijatelji.

Ženske so se zlomile, ker preprosto niso mogle več prenašati nasilja svojih partnerjev.

Stana Dovedan

Stano je njen mož 45 let pretepal skoraj vsak dan. 

Najstarejša je 79-letna Stana Dovedan, ki jo je njen mož pretepal vsak dan zadnjih 45 let. Leta 2010 je imela vsega dovolj in je moža pokončala s sekiro. Na sojenju je povedala, da ji je jemal denar, da ni imela niti za hrano. Prav zato so se na družbenih omrežjih mnogi Srbi pošalili, da bi morala za svoje dejanje dobiti nagrado, ne pa zaporne kazni. »Nekega dne me je poslal, da poberem koruzo, a nisem našla njive, zato me je pretepal, dokler nisem izgubila zavesti. Takrat bi me ubil, če ga ne bi napadel triletni sin,« je o zlorabah povedala Stana, ki je bila zaradi umora obsojena na 15 let zaporne kazni.

Sabin Marić

Sabin je poskušala po umoru napraviti samomor. 

Mnoge ženske po tem, ko umorijo svoje partnerje, poskušajo narediti samomor. To se je zgodilo tudi v primeru Sabin Marić, ki je sicer prišla v Srbijo iz Slonokoščene obale. Njen mož jo je v pijanosti pretepal in jo verbalno zlorabljal, dokler ni vzela vrtalnika in ga z njim potolkla do smrti. Nato je popila smrtonosno količino tablet in alkohola, a so jo rešili reševalci. Tudi Sabin je bila obsojena na 15-letno zaporno kazen.

Snežana Pahla

Snežana je moža zabodla, medtem ko jo je pijan pretepal. 

Eden najbolj svežih primerov je primer 53-letne Snežane Pahla, ki je bila za uboj svojega moža obsojena na dve leti in pol zapora. Snežano je njen mož večkrat pretepel, na usodni dan pa je med tepežko pograbila nož in ga zabodla bolj kot ne v samoobrambi. Kazen je dobila, ker ga je nato še udarila po glavi.

»Vsem trem ženskam je žal, da so morile,« je povedala Vesna Stanojević, vodja varne hiše, ki dela tudi z ženskami v zaporu, in dodala, da preprosto niso videle drugega izhoda iz kroga nasilja.