Pici & Pero

Burkeža trdita: Nisva zlorabila »marice«

Robert Marin
19. 11. 2016, 20.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Velemojstra spletnih »pi***rij«, kot jim sama pravita, se pred ljubljanskim okrajnim sodiščem branita pred očitki poškodovanja tuje stvari. A se zagovarjata, da sta v času, ko naj bi skakala po policijski »kibli«, v diskoteki Top Six prežala na »potencialne žrtve« – dekleta.

Svet24
Tožilka je Repiću v zameno za priznanje krivde ponudila tri mesece zapora, Martiću pa osem mesecev pogojnega zapora.

Štiriindvajsetletna Ljubljančana Aleksandar Repić, alias Pici, in Pero Martić naj bi kaznivo dejanje zagrešila 10. oktobra lani v jutranjih urah pred diskoteko Top Six v središču Ljubljane.

Na parkirano policijsko vozilo Renault Master naj bi z neznanim ostrim predmetom napisala pi***, se nanj povzpela in s skakanjem povzročila za okrog 500 evrov škode, vse skupaj pa nato objavila na Facebooku. »Celotnega postopka ne jemljeva resno, saj nimava občutka krivde. Po krivem naju obravnavajo in nama očitajo stvari, ki jih nisva naredila. Veva, da živimo v pravnem sistemu, v katerem so možne tudi znanstvenofantastične sodbe, tako da ne glede na izid ne bova presenečena ali šokirana,« sta izjavila za Svet24.

Svet24
Trdita, da nista poškodovala policijskega vozila, saj sta v tistem času osvajala ženske.

Pero posnetek našel »nekje na spletu«

Te dni sta oba podala tudi svoj uradni zagovor na sodišču. »Kaj naj povem. Tega nisem jaz naredil, na posnetku nisem jaz, nisem pisal na avto, nisem skakal po avtu. Nikoli v življenju ne bi tega naredil, ne podpiram vandalizma,« je dejal Martić in ob tem poudaril, da spoštuje policijo in da še nikoli v življenju ni bil obsojen. Posnetek je na osebnem Facebook profilu objavil, ker pač tam objavlja, kar se mu zdi zanimivo, našel pa ga je nekje na spletu; kje točno, se ne spomni več. V času, ko naj bi storil kaznivo dejanje, je bil v diskoteki skupaj s prijatelji, v spominu pa ima edino svojega pajdaša Repića. »Ves čas smo bili v diskoteki, vedno ostanemo do konca, z varnostniki gremo ven,« je pojasnil. »Nisem neumen, da bi video objavil na svojem profilu, če bi to res naredil,« se je še zagovarjal.

Pici in Pero sta obtožena poškodovanja tuje stvari, za kar je zagrožena denarna kazen ali zapor do dveh let, če je povzročena škoda velika, pa zapor do petih let.

Je po »kibli« skakal turbofolk pevec Gile?

Tudi Repić je bil v zagovoru kratek: »Povem, da nisem kriv, na posnetku nisem jaz, to je to.« Potrdil je, da je bil kritičnega večera oziroma jutra v diskoteki z Martićem in še nekaterimi drugimi prijatelji, ki pa se jih prav tako ne spomni več, saj je bil pod vplivom alkohola. Tudi on je bil po lastnih besedah ves čas v lokalu, kjer je prežal »na potencialne žrtve« – dekleta. Na sodišču sta Pici in Pero zatrdila, da nikogar na videoposnetku ne poznata, medtem ko sta na zaslišanju pred policisti dejala, da bi lahko bil eden od vandalov neki srbski turbofolk pevec Gile. »Zaslišanje policistov sem dojemal kot norčevanje iz nas, nisem jih jemal resno,« je obrazložil Repić.

Svet24
Pici in Pero »zaprta« na ljubljanskem okrajnem sodišču.

Nadaljevanje še pred koncem leta

Zaradi napovedi o prižigu novoletne osvetljave Ljubljane bosta fanta prihodnji torek gostovala pri županu Zoranu Jankoviću. 

Sojenje se bo nadaljevalo 27. decembra. Repičev zagovornik (Martić se brani sam), odvetnik Tomaž Križman, je sodišču do takrat med drugim predlagal, da opravi poizvedbe, kaj se je dogajalo z zlorabljeno »marico« med 9. in 15. oktobrom lani, ter neposredno zaslišanje vseh policistov, ki so jo v navedenem obdobju uporabljali. Odvetnika Križmana je zanimalo tudi, ali je bilo vozilo kakorkoli predelano »za posredovanje, recimo v primeru demonstracij«. O dokaznem predlogu Repićeve obrambe po postavitvi izvedenca ustrezne stroke, ki bi povedal, ali je mogoče vozilo poškodovati na način, ki je razviden z videoposnetka, pa bo sodišče odločilo v nadaljevanju glavne obravnave.