Novo sojenje

Zajc vztraja, da tožilke ni nameraval ubiti

ss
27. 6. 2016, 17.04
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Te dni se je na ljubljanskem okrožnem sodišču začelo novo sojenje Matevžu Zajcu, bombašu upokojene tožilke Jožice Boljte Brus.

Arhiv Svet24
Osemindvajsetletnik je obtožen poskusa uboja, povzročitve splošne nevarnosti in prometa z orožjem.

Matevž Zajc je 15. septembra 2014 okoli 22.30 na dvorišče hiše Jožice Boljte Brus v ljubljanskih Mostah odvrgel vojaško ročno bombo M52 P3, in sicer v trenutku, ko je upokojena tožilka za vetrolovom pri vhodnih vratih kadila cigareto.

Bomba je eksplodirala dobrih osem metrov od vrat, eksplozija pa je na srečo povzročila le za okrog 5000 evrov gmotne škode. Zajca so policisti prijeli na podlagi bioloških sledi, najdenih na neeksplodirani bombi, ki jo je po oceni sodišča, milo rečeno, pozabil na kraju zločina.

Junija lani je bil spoznan za krivega poskusa uboja, prometa z orožjem in povzročitve splošne nevarnosti, za kar so mu določili enotno kazen 10 let in tri mesece zapora, sodba pa, kot je znano, ni prestala rešeta višjega sodišča.

Zajc tudi na ponovljenem sojenju vztraja, da je želel njemu neznano žensko – pa čeprav gre za sosedo – zgolj prestrašiti, deloval pa je po nareku nekega Mileta z viškega »bolšjaka«, ki mu je obljubljal delo na pokopališču Žale.