Črna kronika

Usoden ugriz netopirja

T.R.
23. 10. 2015, 06.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Denarni obliž zaradi posledice cepiva proti steklini na pravdnem oddelku ljubljanskega okrožnega sodišča zahtevajo Melanie Jakelj in njeni starši. Pravda se vleče že od leta 2002, ko so tožniki vložili odškodninsko tožbo zoper ministrstvo za zdravje oziroma državo Slovenijo. V njej zahtevajo 40 tisoč evrov odškodnine z obrestmi in dosmrtno mesečno rento.

wikimedia

Družina je leta 1997 s takrat triletno Melanie dopustovala na Malem Lošinju, ko je deklico in njeno mamo ponoči nekaj ugriznilo. Obe sta se zjutraj zbudili krvavi. Ker se je rana pri deklici vnela, sta se odpravili k zdravniku. Po nasvetu tamkajšnjega zdravnika so se odpravili v Slovenijo, kjer je zdravnica ugotovila, da je šlo za ugriz sesalca, lahko bi šlo za netopirja. Zato so na kranjskem zavodu za zdravstveno varstvo deklico in mamo cepili proti steklini.

Deklica je prejela dva odmerka cepiva proti steklini rabivac proizvajalca Chiron Behring iz Nemčije. Starša trdita, da pa je proizvajalec predpisal le enega. Po njunem zatrjevanju Slovenija tudi ni imela uradnega dovoljenja za aplikacijo dvojnega odmerka in da je bilo leta 2004 cepivo, s katerim je bila cepljena Melanie, ukinjeno oziroma se je ustavila njegova proizvodnja za ljudi in proizvajalec zdravila je nehal poslovati.

PO CEPLJENJU SE ZAČELA KALVARIJA
Le dvanajst ur po cepljenju se je za Melanie in njena starša začela prava mora. Deklica je dobila visoko vročino, kričala je in se penila. Takoj so jo odpeljali v bolnišnico, kjer je ostala tri tedne.

Od takrat jo pestijo številne zdravstvene težave. Da bi jih rešila ali vsaj malo omilila, je obiskala številne zdravnike, predvsem v tujini. Mati pravi, da je bila pred cepljenjem povsem zdrav otrok, potem so se začele težave z vidom, vedenjske motnje, težave z ledvicami in še nešteto drugih težav. Zdravniki so ji postavili več kot sto diagnoz.

Svoj čas je bila na invalidskem vozičku. Poleg tega so se vrstile prehodne težave nepojasnjenega vzroka, kot je krvavenje iz nosu. Danes ima med drugim težave s koncentracijo, sesut imunski sistem ter težave s hrbtenico.

DVE NASPROTUJOČI SI MNENJI
Sodišče je do zdaj angažiralo dva sodna izvedenca, dr. Milana Čižmana in dr. Gorazda Pretnarja. Prvi meni, da ni vzročne zveze med cepivom, ki ga je prejela Melanie, in njenimi hudimi zdravstvenimi težavami, medtem ko je drugi izvedenec drugačnega mnenja.

Sedaj pa tožniki zahtevajo sodnega izvedenca iz tujine. Kaj vse je v ozadju, pa si preberite v današnji izdaji časnika Svet24!