Črna kronika

Načrtovala sta napad na vlak, na katerem so bile Viole

T.R.
24. 9. 2015, 20.34
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Ljubljansko okrožno sodišče je včeraj obsodilo Simona Mostarja, ker je skupaj Alenom Kalizanom načrtoval napad na vlak, napolnjen z navijači Viol, ki so se peljali v prestolnico na ogled nogometne tekme. Sodišče je Mostarju prisodilo eno leto pogojne obsodbe z dveletno preizkusno dobo. Kalizan pa si je na račun priznanja izboril milejšo kazen.

Slovenske železnice

Na eno leto pogojne kazni z dveletno preizkusno dobo je ljubljansko okrožno sodišče obsodilo 25-letnega Simona Mostarja zaradi načrtovanega napada na navijaški vlak mariborskih Viol. S pogojno kaznijo, a z milejšo, jo je odnesel njegov pajdaš, 27-letni Alen Kalizan. Ta je v nasprotju z Mostarjem krivdo priznal na predobravnavnem naroku, zato mu je sodišče izreklo dva meseca manj, in sicer deset mesecev zapora s preizkusno dobo dveh let.

Tožilstvo je poklicalo na kazensko odgovornost Simona Mostarja, ker je prepričano, da je skupaj z Alenom Kalizanom z namenom zastraševanja načrtoval nevarno dejanje. Na dan nogometne tekme med NK Olimpija in NK Maribor, to je bilo 12. marca 2011, sta v bližini železniške proge na Kajuhovi ulici v prestolnici kot navijača Olimpije pripravila sedem molotovk. Dvojica, tako obtožnica, sta najprej nameravala s kamni razbiti okno na vlaku in skozi odprtino vreči molotovko oziroma jo zabrisati v notranjost vlaka skozi odprto okno.

MET MOLOTOVKE PREPREČILA POLICISTA

Z razbitjem steklenice bi vneti bencin povzročil ogenj, kar pa bi ogrozilo varnost potnikov in vlaka. Slovenske železnice so njegovo vrednost ocenile na 112 tisoč evrov. A dvojica ni odvrgla molotovke zaradi prihoda dveh policistov. Kritičnega dne je bilo na vlaku, ki je peljal navijače iz Maribora v Ljubljano, okoli tristo potnikov. Njegova hitrost pa je bila 98 kilometrov na uro.

Včeraj zaslišana policistka je dejala, da je s kolegom opravljala delo opazovalca. Pri tem sta na Kajuhovi ulici ob železniški progi zavohala bencin ter nato opazila napolnjene steklenice, kup večjega kamenja in embalažo solzivca. Na kraju ni bilo nobenega drugega razen njiju. V tem času pa vlak ni prešel tega mesta. O najdenih predmetih je policistka obvestila vodjo izmene. Nato so nadaljnje delo prevzeli kriminalisti.

DNK SLEDI NA STEKLENICI

Do Mostarja je može v modrem vodila njegova DNK na steklenicah. Je pa že pravnomočno obsojeni Alen Kalizan na sodišču povedal, da sta bila z Mostarjem skupaj. Na prostoru za priče je dodal: »Nekdo je predlagal, da gremo v Moste to ušpičit. Jaz nisem nobenega poznal, tudi če bi vedel, kdo so bili, ne vem, ali bi vam to zaupal. Kalizan prav tako ni vedel, kdo je steklenice napolnil z bencinom in jih zamašil s papirjem, ne tega, s kom je šel v Moste.

Tožilka je za Mostarja predlagala pogojno kazen leto in pet mesecev zapora z dveletno preizkusno dobo. Na drugi strani pa je obramba menila, da je treba njenega klienta oprostiti, rekoč, da v konkretnem primeru ni niti enega dokaza, da bi Mostar karkoli načrtoval.

Sodnica Andreja Sedej Grčar se je strinjala s tožilstvom, a pri višini kazni je bila malo bolj milostna. Ob razložitvi sodbe je dejala: "Molotovke tam niso bile kar tako, ker je bil 12. 3., ampak z določenim namenom."