Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

spanje, raziskava Svet24.si

Sanje pod nadzorom

jv_0 Necenzurirano

Kaj se skriva v ozadju nenadnega odhoda direktorja...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

slovenija odbojka najdic planinsec af Ekipa24.si

Kaj se dogaja v slovenski reprezentanci?! Novi ...

Ena zadnjih fotografij kralja Karla III., na njegovem obrazu je videti žalost in trpljenje Odkrito.si

Razpad monarhije? Veriga sramotnih neresnic

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

STA
STA
0 21.04.2017 09:38:31

Recifeju po 30 letih naslov brazilskega državnega prvaka

Brazilsko zvezno vrhovno sodišče je v ta teden končalo najdaljši sodnikov dodatek v zgodovini nogometne igre ter po 30 letih odločilo, kdo je bil nogometni državni prvak Brazilije leta 1987. Vrhovni sodniki so za edinega nosilca naslova državnega prvaka v nogometu razglasili Recife, brez naslova pa so ostali nogometaši Flamenga iz Ria de Janeira.

V skladu s torkovo odločitvijo najvišje sodne instance v državi, s katero se bo bržkone zapisala v Guinnessovo knjigo rekordov, je klub iz severovzhodnega dela Brazilije Sport Recife po letih čakanja, zmešnjave, spornih odločitev in sporov postal lastnik naslova brazilskega državnega prvaka 1987. Odločitev je dokončna.

Petčlanski sodni senat je sodbo, da je bil Recife prvak leta 1987, izglasoval z izidom 3:1 v prid ekipi, ki se sicer pogosteje bori za obstanek kot pa za naslov prvaka. Eden izmed sodnikov se je vzdržal glasovanja, ker je bil njegov sin pravni zastopnik Flamenga v tem primeru.

V Recifeju so nemudoma pozdravili odločitev in vse navijače in ljubitelje nogometa pozvali, naj si tudi na sodišču potrjeni pokal pridejo ogledat v njihov muzej. "Naslov je naš, in to znova, na sodišču, brez vsakršnega dvoma je Sport premagal tiste, ki so pobegnili," so bili v sporočilu na Twitterju navdušeni predstavniki kluba Sport iz Recifeja.

Nasprotnikom niso ostali dolžni predstavniki brazilskega velikana Flamenga, ki so prek družbenih omrežij razširjali fotografije svoje ekipe pred 30 leti s pripisom: "Na igrišču, z žogo, Flamengo za vekomaj. Brazilski prvak 1987."



Recife je tekmece iz Ria de Janeira premagal trideset let po odigranem turnirju. Sodniki so tako Recifeju prisodili zmago za zeleno mizo in končali desetletja dolg spor.

Spor je izbruhnil zaradi velike zmešnjave, ko sta leta 1987 obstajala dva vzporedna nacionalna turnirja. Flamengo je tako pred 30 leti osvojil ligo v okviru "pokala unije" (1987 Copa Uniao), ki so jo ustanovili veliki in najbolj priljubljeni klubi v državi, združeni v Klubu 13 (Clube dos 13), Recife pa je bil prvak prvenstva pod okriljem brazilske nogometne zveze, čemur so nasprotovali predstavniki Flamenga.

Flamengo kot prvak in Internacional kot podprvak sta nasprotovala ponudbi nogometne zveze CBF, ki Cope Uniao ni priznala, da bi odigrali nekakšen sklepni turnir najboljše četverice skupaj s prvakom in podprvakom prvenstva CBF za naslov zmagovalcev prvoligaške serie A. A iz tega bi bilo nič, zveza pa je za prvaka in podprvaka samovoljno določila Sport iz Recifeja in Guarani, ki sta nato tudi zaigrala v pokalu libertadores leta 1988.

Flamengo se je imel za edinega prvaka prvenstva najvišje kakovostne ravni in je pravico iskal na sodišču, ki pa je ni dobil. Propadla je tudi salomonska rešitev, ko je zveza v neuspelem poskusu pomiriti nasprotujoče se strani leta 2011 najboljšim štirim moštvom dala na razpolago možnost delitve naslovov brazilskega nogometnega prvaka in podprvaka leta 1987. Predstavniki Flamenga so se lani odločili za novo pritožbo in odločitev skušali izpodbijati s pravnimi sredstvi na sodišču. Zadeva je prišla pred vrhovno sodišče, ki pa ni odločilo v korist pritožnikov, ampak je za edinega prvaka razglasila klub iz Recifeja.

Značke: nogomet, brazilija

Članki iz rubrike