Ukrepajte!

Neprespane noči slabijo spomin

ud
7. 5. 2017, 17.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Če iz nekega vzroka le ene noči ne prespimo dobro ali spimo manj časa, lahko občutimo utrujenost, razdražljivost, nerazpoloženost in celo izgubo koncentracije ter težje pomnjenje.

Profimedia
Poskrbite, da čez dan popijete dovolj tekočine, saj voda odplakne stres.

Vse te tegobe se med seboj prepletajo in lahko trajajo še ves naslednji dan. Če naslednjo noč spite dobro in spanec nadoknadite, pa seveda ena neprespana noč ne bo pustila večjih posledic na vašem telesnem in duševnem zdravju.

NAJ VAS ZBUDI SVEŽ ZRAK

Zjutraj, ko imate še dovolj energije, opravite vse obveznosti, ki zahtevajo dobro koncentracijo. Popoldne se raje posvetite manj zahtevnim opravilom.

Po neprespani noči je najbolje, da vstanete in odprete okna ter dobro prezračite prostor, saj se boste tako osvežili. Za zajtrk je priporočljivo pojesti obrok, ki telesu poveča energijo. Pojejte torej kos sadja, popijte kozarec svežega sadnega soka ali pa si naredite smuti v kombinaciji sadja in zelenjave. Odlična je tudi banana, saj vam bo zagotovilo ogromno energije in dolg občutek sitosti. Posezite po sadju, ki ima veliko vitamina C (pomaranča ali limona). Če boste zajtrkovali med deveto in deseto uro zjutraj, bi morali imeti dovolj energije do kosila.

ZAJTRK JE ZELO POMEMBEN

Obroki po neprespani noči morajo biti skrbno načrtovani.

Če ste noč prebedeli, nikakor ne smete izpustiti zajtrka, saj vam lahko pade sladkor v krvi, kar vodi v slabo razpoloženje in nervozo. Pomembno je, da vsebuje dovolj ogljikovih hidratov, beljakovin in zdravih maščob, ki pozitivno delujejo na zdravje možganov. Za zajtrk si pripravite polnozrnate kosmiče z jogurtom in žlico nasekljanih oreškov. Raziskave so pokazale, da žitarice zmanjšajo stres in depresijo. Seveda pa morate paziti, katere kosmiče kupite. Izogibajte se tistih, v katerih so fruktoza, saharoza in med, saj imajo zelo visok glikemični indeks, kar lahko poviša raven sladkorja v krvi in povzroči padec koncentracije ter utrujenost. Dober zajtrk pa mora vsebovati tudi cink, ki povečuje zbranost, in vitamine B, ki pomagajo pri pomnjenju.