Uresničene sanje

Aleksander Mežek bo prvič dedek

Teja Pelko
21. 3. 2017, 20.47
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Čeprav je od njegovega prvega javnega nastopa minilo že več kot 50 let, pa legendarni kantavtor kitare še ni postavil v kot.

Jan Tomazin
Kantavtor je vrsto let živel v Londonu, pred tremi leti pa se je vrnil v domovino.

Na odru bo z njo nastopil ta četrtek v Cvetličarni, ko se bo pridružil fantom iz skupine San Di Ego na promociji njihovega novega albuma z naslovom Doktor za rock 'n' roll.

Fante je Mežek spoznal pred dvema letoma, ko so želeli posneti njegovo pesem Julija, od takrat naprej pa so občasno tudi sodelovali, saj so člani skupine nanj naredili zelo dober vtis. »Vsi so dograjeni glasbeniki z izdelanim konceptom dela. Sodelovanje z njimi mi je v veselje,« nam je razkril kantavtor. Očitno pa je v veselje tudi Maticu Ajdiču, Juretu Dolesu, Sergeju Škofljancu in Martinu Rozmanu, saj so na svoj drugi album uvrstili tudi Mežkovo pesem Gledam tvoje slike, ki jo bo kantavtor ob Juliji skupaj s sandiegovci izvedel na njihovem promocijskem koncertu ob izdaji plošče. »To je skladba, ki sem jo napisal, posnel in izdal v angleškem in srbohrvaškem jeziku že v 80. letih, tokrat pa bo v naši skupni izvedbi dobila slovensko podobo,« nam je razkril Aleksander, ki kljub svojim 69 letom in dolgoletni glasbeni karieri še vedno z užitkom nastopa. Naslednji mesec glasbenika čakata koncerta v Cerknici in Tolminu, potem pa sodelovanje z Galom Gjurinom v Prešernovi Vrbi.

Plodovita kariera 

Mežek je v dobrih petdesetih letih svojega ustvarjanja izdal več kot 20 samostojnih avtorskih albumov in napisal več sto besedil in melodij. Inspiracijo za skladbe črpa iz sebe in lastnega doživljanja sveta. »Moje pesmi so odzivi na doživetja, občutke in razmišljanja o tistem, kar pride na mojo pot,« nam je povedal glasbenik. Njegove najljubše skladbe pa so tradicionalno tiste, ki jih zadnje napiše. »Trenutno je to Prešernova Kam, ki sem jo pred časom uglasbil, posnel in izdal. Še vedno jo lahko izvajam z isto svežino kot takrat, ko sem pesem uglasbil,« nam je zaupal Mežek. Sam pa najraje prisluhne glasbi svoje mladosti – avtorjem in izvajalcem, kot so Joni Mitchell, James Taylor, Bob Dylan, Jackson Browne, Neil Young »Njihovo delo je še vedno tisto, kar redno poslušam zato, ker znova in znova najdem nekaj novega in brezčasnega,« je pojasnil.

Mežkova kariera se je začela leta 1965 z nastopom v radijski oddaji Pokaži, kaj znaš. "Takrat sem bil prvič na odru v radijskem studiu pred mikrofonom in pred publiko. Prvi nastopi so vedno polni želja; narediti dober vtis in obvladati strah pred nastopanjem pred publiko, ko so vsi pogledi uprti vate," se spominja kantavtor.

Sodeloval z največjimi 

Z mnogimi tujimi eminentnimi imeni pa je imel priložnost sodelovati tudi sam. Med drugim je sodeloval s Cliffom Richardom, Rickom Wakemanom in Londonskim simfoničnim orkestrom, njegovo pesem 55-Chevy pa je posnel tudi Jerry Lee Lewis. »Sodelovanje z uveljavljenimi glasbeniki je za vsakega umetnika pomembno. Pri tem sem se učil, pilil svoje avtorske in izvajalske sposobnosti in navezal stike, ki nas še vedno povezujejo,« nam je dejal kantavtor in dodal, da so se vsa njegova sodelovanja s tujimi glasbeniki zgodila zelo naravno, »tako kot se to zgodi v Sloveniji, ko srečuješ kolege in glasbene prijatelje na raznih koncertih in prireditvah«. 

Na oder brez kitarskega pasu 

Na enem izmed nastopov pa se mu je pripetil tudi neljubi spodrsljaj. »Na moji prvi večji turneji po Angliji kot gost Cliffa Richarda sem med najavljanjem mojega nastopa ugotovil, da mi manjka pas za kitaro. Medtem ko je publika ploskala in pričakovala moj prihod, sem hitel v drugo nadstropje, kjer je bila moja slačilnica, da poberem pas. Ko sem divjal po stopnicah nazaj, se je še vedno slišalo skandiranje publike. Ves zadihan sem priletel pred mikrofon in se opravičil za zamudo z izgovorom, da prihajam od zelo daleč – takrat iz Jugoslavije. Za mojo pozabljivost sem prejel še en aplavz,« se spominja Aleksander.

Vrnil se je v Slovenijo 

Kantavtor je vrsto let živel v Londonu, v Slovenijo se je vračal samo občasno, pred tremi leti pa je obrnil smer svojih potovanj. »Zdaj ponovno iz domače Žirovnice potujem kamorkoli, tudi v London,« nam je dejal Mežek. Kadar ni kje na poti, pa ga poleg glasbe zaposlujeta urejanje svojega arhiva ter delo z vzdrževanjem domače hiše, vrta in vsega, kar spada zraven. Na ta način – poleg športnih aktivnosti, v katerih uživa že od nekdaj – tudi nabira in vzdržuje kondicijo. Baterije pa si polni s potovanji in pogovori, v katerih zelo uživa.

Jan Tomazin
Sprva se je v glasbeni šoli učil igranja violine, po ogledu filma The Young Ones z Cliffom Richardom in njegovo skupino The Shadows, pa ga je očaral rock 'n' roll in je violino zamenjal za kitaro.

Najbolj je ponosen na to, da mu je kot Slovencu uspelo Angležem prodati svoj avtorski rock 'n' roll. Za nazaj ne bi spreminjal ničesar, saj je vse vzel kot izkušnjo. Za naprej pa ima še kar nekaj načrtov. »Prihodnje leto bom praznoval 70 let in se ukvarjam z idejo, da bi se še enkrat podal na turnejo po Sloveniji s skupino Akademiki, ki me spremlja zadnjih nekaj let. Letos bomo skupaj priredili nekaj koncertov, ki bodo nekakšna vroča vaja v ta namen,« nam je še razkril Mežek, za katerega bo to leto posebno še zaradi nečesa. Prvič bo namreč postal dedek, s čimer se bodo uresničile njegove dolgoletne sanje. »Občutek imam, da se je s tem v mojem življenju uresničilo vse. Sanje se uresničijo, ko se življenje nadaljuje,« namreč meni Mežek.