Starostna meja

Bi radi dočakali magičnih sto let?

ud
6. 11. 2016, 17.25
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Po najnovejših podatkih število ljudi, ki dočakajo stotico, narašča. Poleg genetike imata pri tem ključno vlogo način življenja ter prehrana.

Profimedia
Ljudje, ki živijo dlje, ne obiščejo zdravnika vsakič, ko kihnejo.

Nikoli ni prezgodaj ne prepozno, da v svoje življenje vpeljete navade, ki naj bi po statističnih raziskavah zagotavljale dolgo življenje. Čeprav se doživeti sto let še vedno zdi bolj izjema kot pravilo, stoletniki le niso tako zelo redki. Po najnovejših statističnih analizah naj bi se število ljudi, ki dočakajo sto let, v zadnjih tridesetih letih povečalo za kar 65 odstotkov.

Genetika

Profimedia
Vadba je tudi gibanje na prostem, vrtnarjenje, sprehajanje in večerni plesi.

Dočakati sto let je torej vse bolj mogoče. Seveda imate pri tem več možnosti, če je pred vami kar precej vaših sorodnikov živelo izjemno dolgo, a kljub temu genetika ni edino zagotovilo za dolgo življenje. Kar precejšen del prispeva tudi način življenja. V resnici priročnika za dolgo življenje ni, statistika pa kaže, da je večini stoletnikov skupnih nekaj življenjskih navad, za katere znanstveniki pravijo, da bi utegnile pripomoči k daljšemu življenju. Bi torej radi živeli dlje, dočakali sto let? Potem se morate držati naslednjih navad ljudi, ki so dočakali sto let.

Živite razgibano

Mogoče se zdi, da je razgibano in živahno življenje tisto, ki te življenjsko hitreje izčrpa, a študije kažejo, da je ravno nasprotno. Ljudje, ki so na zelo dobri poti, da na tem planetu zaokrožijo stoletje, ne prej v življenju ne v starosti niso sedeli doma in se dolgočasili. Bili so tako ali drugače dejavni, družili so se z različnimi ljudmi in ob različnih aktivnostih. Ves čas so širili svoj krog poznanstev in prijateljstev, kljub temu pa nikoli niso pozabili na stara prijateljstva. Takšna oblika socialnega mreženja nadvse pripomore k bogatenju življenja. Študija iz leta 2010 je pokazala, da imajo ljudje z več poznanstvi in zvezami kar 50 odstotkov več možnosti za daljše življenje kot ostali.