Mala dlan

Obdobje inkubatorja je prežeto s čustvi!

Oglasno sporočilo
13. 2. 2018, 12.05
Posodobljeno: 13. 2. 2018, 12.08
Deli članek:

Okolje prezgodaj rojenega otročka predstavlja inkubator. Le-ta z upoštevanjem strogega sterilnega okolja varuje otročka pred infekcijo.

Za starše prvi dnevi nedonošenega otroka, ki gol in nebogljiv leži v inkubatorju, predstavljajo strah in negotovost.

Pogosto se izkaže, da starši bolj malo sprašujejo, zato se s strani osebja izkazuje pobuda po komunikaciji in predaji pomembnih informacij, ki staršem pomagajo pri sprejemanju situacije. 

Veliko mamic pove, da si same ne upajo k otroku in rajši počakajo na obisk partnerja, ki jim zagotovi varnost in vzbudi zaupanje.

Obremenjujejo jih predvsem temačne in zaskrbljene misli, ali je otrokovo stanje nespremenjeno. Odnos medicinskega osebja do zaskrbljenih staršev je v teh trenutnih ključen.

Na njih je, da poskušajo starše pridobiti k suverenemu sodelovanju z otrokom, svetujejo naj se z njim pogovarjajo in predvsem božajo z nežnimi, mirnimi gibi. Povprašajo jih, ali so otroku že nadali ime in trenutki, ko starši vidijo in slišijo, da osebje otročička nagovarja po imenu, jih pomiri in navduši. Nekateri starši pa se otroka v njegovem obdobju inkubatorske nege bojijo poimenovati in to storijo šele takrat, ko začutijo, da se možnosti za otrokovo preživetje izboljšujejo. 

Pri prvih obiskih mora osebje starše še vedno pogosto opozarjati na stroga higienska načela v enoti intenzivne terapije. Starši namreč zaradi stresne situacije veliko stvari pozabijo, saj zaradi strokovne neusposobljenosti ne vidijo neposredne povezave z otrokom. Takrat je naloga osebja, da ukrepa čuteče, a vedno strokovno in nikoli agresivno.

S poslanim SMS-sporočilom na številko 1919 in vsebino DLAN ali DLAN5, pomagate pri nakupu inkubatorjev v vrednosti 1 ali 5 evrov in tako izkažete svojo skrb za zlata vreden podmladek!