Mala dlan

Kdaj je pripravljen za odhod domov?

Oglasno sporočilo
13. 2. 2018, 11.33
Posodobljeno: 13. 2. 2018, 11.33
Deli članek:

Nedonošenček z mamico je domov odpuščen takrat, ko je zdrav in sam vzdržuje telesno temperaturo, napreduje na telesni teži ter ga mamica sama hrani in neguje.

Večina nedonošenčkov je iz bolnišnice odpuščena v svoj novi dom takrat, ko zmorejo pravilno piti po “cuclju” ali se dojiti, takrat ko zmorejo pravilno nadzorovati telesno temperaturo in nenazadnje, ko znajo njihove mamice brez dvoma in strahu poskrbeti zanje. V večini primerov se to dogaja med tremi in štirimi tedni pred datumom pričakovanega poroda.

Ker nedonošenček potrebuje posebno pozornost, mu osebje v bolnišnici nenehno spremlja vitalne funkcije - dihanje, pulz, telesno temperaturo in nasičenost kisika v krvi ter kontrolira krvni sladkor. 

Nekateri prezgodaj rojeni otroci potrebujejo posebno nego v topli posteljici ali v inkubatorju (ta jim pomaga vzdrževati pravilno telesno temperaturo).

Pomoč in nego potrebujejo tudi pri hranjenju, predvsem po cuclju ali t.i. nazogastrični sondi z materinim mlekom, ko se mamico spodbuja k črpanju mleka in se ji pri tem nudi potrebno pomoč. 

Nedonošenčki so ponavadi odpuščeni domov takrat, ko je njihovo zdravstveno stanje zadovoljivo, kar pomeni da sam vzdržuje telesno temperaturo in napreduje pri pridobivanju telesne teže, hkrati pa, ko ga je mamica sposobna sama hraniti in pravilno negovati.

Pošljite SMS z vsebino DLAN ali DLAN5 na 1919 in prispevajte 1 € ali 5 € za nakup novih, močno potrebnih inkubatorjev v ljubljanski porodnišnici. Vaš prispevek lahko pomaga rešiti mala življenja!