Nedonošenčki

Takole ga pravilno pocrkljate!

Oglasno sporočilo
5. 2. 2018, 08.26
Posodobljeno: 5. 2. 2018, 08.26
Deli članek:

Prihod nedonošenčka domov je zanj in za starše precejšnja sprememba, ki lahko pomeni rahlo nazadovanje za dojenčka.

S pravilno masažo mama nedonošenčku zagotovi, da se z dotikom ponovno sprosti. Topel in predvsem ljubeč objem novega doma bo v nedonošenčku vzbudil sproščenost in spomin na stresno bivanje v porodnišnici bo počasi zbledel.

Za starše obdobje prihoda domov lahko pomeni strah in nelagodje, saj lahko nedonošenček veliko joka in izkazuje nelagodje. Starši morajo v teh trenutkih svoje samostojnosti z otrokom, brez pomoči in vzpodbude medicinskega osebja v porodnišnici ostati močni in predvsem zaupati, da nedonošenčku kljub joku in navideznemu nelagodju, dajejo vso ljubezen, topline in skrb. Kljub prestrašenosti morajo ostati močni, saj intenziven otrokov jok ponavadi pomeni le zdravo sproščanje.

Nedonošenčki po masaži pogosto jokajo, kar pa ne pomeni, da masaža otroku ni všeč, ali da je starši ne izvajajo pravilno – nasprotno, jok je včasih edini način, da otrok sprosti vso nakopičeno tesnobo.

Za starša je pomembno, da se procesa navajanja na novo okolje zavedata in se hkrati soočita z lastnimi strahovi ter poskusita ostati sproščena in mirna. Nedonošenčku takrat dovolita, da se razbremeni in na svoj način premaguje stress in tesnobo, ki se morda kopiči v njem. 

Sčasoma bosta starša od preprostega sproščanja in držanja napredovala v sproščenem masiranju nedonošenčka. Kljub vsemu pa je potrebno razumeti razliko med masažo nedonošenčka in novorojenčka.

Ponavadi z masiranjem nedonošenčka pričnemo na tistem delu telesa, ki je bil najmanj prizadet z raznimi aparaturami in priključki – ponavadi je to hrbtni del. Masažo izvajajte in prilagodite z masiranjem le dvema ali tremi prsti, namesto s celotno dlanjo. Seveda pa naj bo prijem čvrst, saj lahko preveč blag dotik povzroči le neprijetno draženje. 

Prostor, kjer izvajate masažo nedonošenčka naj bo vedno dovolj topel, enako velja tudi za vaše dlani. Olje, s katerim masirate, si najprej nanesite na dlani in ga tako otoplite, nikoli olja je kapajte neposredno na dojenčka. Nedonošenček bo kaj kmalu prepoznal zvok vtiranja olja v dlani in bo tako že pred prvim dotikom pripravljen na masažo. Privadil se bo, da je masaža prijetno doživetje in stik z mamo, kar pomeni, da bo to zanj vesel in pozitiven dogodek.

Ko se bo nedonošenček ob masaži začel sproščati, boste pričeli opažati prve znake napredka pri spanju, hranjenju, prebavi in izločanju. Kmalu bo tudi jok zmanjšan, saj bo otrok pričel opažati, da je tudi starš vedno bolj pomirjen in zadovoljen.

Ponudite svojo dlan in pomagajte malim borcem tako, da prispevate k nakupu novih, močno potrebnih inkubatorjev. Pošljite sms s ključno besedo DLAN ali DLAN5 na 1919 in prispevate 1 € ali 5 € za nove inkubatorje.