Mala dlan

Veste kakšno nego potrebuje nedonošenček?

Oglasno sporočilo
3. 2. 2018, 13.41
Deli članek:

Prezgodaj rojeni otroci oziroma nedonošenčki potrebujejo posebno zdravstveno oskrbo, saj jim prezgodnji prihod v življenje ni dokončno pripravil na samostojnost.

Nedonošeni otroci so popolnoma odvisni od tuje pomoči, zato jim je potrebno nameniti čimveč topline, ljubezni in posebne nege, da jim omogočimo samostojno življenje.

Ravnanje z nedonošenčkom in pravilne prijeme z le-tem najprej opravi za to specializirano medicinsko osebje, kasneje pa se k negi vključi tudi starše, ki jih na pravilno ravnanje in negovanje njihovega otroka pripravi fizioterapevt.

Šele s pravilno skrbjo in temu primernimi prijemi, se vzpodbudi otrokov normalni psihomotorični razvoj, spodbudi pravilne vzorce premikanja in drže (sedenje, plazenje) ter prepreči nepravilne vzorce premikanja (drsenje po zadnjici).

Pomagajte malim borcem, da bodo lahko živeli veliko življenje in prispevajte pri nakupu nujno potrebnih novih inkubatorjev. Pošljite sms na 1919 s ključno besedo DLAN ali DLAN5 in prispevajte 1 € ali 5 €.

Ker nedonošenčki sami ne morejo uravnavati telesne temperature, nujno potrebujejo ogrevano posteljico, tisti rojeni veliko prezgodaj pa celo inkubator. Starši in njihovi trenutni skrbniki morajo predvsem poskrbeti, da so dražljaji iz okolice, ki lahko na njih vplivajo negativno, zmanjšani na minimum (tj. močna svetloba, hrup okolice,…) in jim ne povzročajo dodatnega stresa. 

Pogosto njihova pljuča niso dokončno razvita, kar lahko pripelje do t.i. sindroma dihalne stiske in s tem potrebo po dovajanju dodatnega kisika. Ker tudi niso sposobni samostojno koordinirati dihanja, požiranja in sesanja, jim je potrebno pomagati pri hranjenju ter skrbeti, da njihova prebava deluje brezhibno in pravilno. Posebno pozornost je treba posvetiti tudi ohranjanju in krepitvi imunskega sistema.