Mala dlan

Resnica o nedonošenčkih

Oglasno sporočilo
26. 1. 2018, 10.06
Posodobljeno: 26. 1. 2018, 10.06
Deli članek:

Ali veste, s katerimi težavami se spopadajo prezgodaj rojeni otroci?

Prezgodaj rojeni otroci ali nedonošenčki so tisti, ki se rodijo pred 37. tednom nosečnosti. Med njimi so mejno nezreli oz. »pozni« nedonošenčki, ki so rojeni med 35. in 37. tednom, zmerno nezreli so rojeni med 32. in 34. tednom nosečnosti, zelo nezreli pa med 29. in 31. tednom. Izjemno nezreli nedonošenčki so rojeni prej kot v 29. tednu nosečnosti.

Povprečna teža pri rojstvu v 28. tednu je 1000 gramov, v 32. tednu pa 1750 gramov. Verjetnost, da novorojenček preživi ob rojstvu v 23. tednu, je manj kot 20-odstotna, v 26. tednu več kot 85-odstotna, v 30. tednu pa več kot 95-odstotna. 

Nedonošeni otroci se od svojih vrstnikov ne razlikujejo le po teži, velikosti in videzu, ampak predvsem po sposobnosti za življenje. Bolj ko so prezgodaj rojeni, bolj so nezreli vsi njihovi organi in potrebujejo podporo številnejših aparatur in posegov ter pomoč posebej izobraženega medicinskega osebja, da preživijo. 

Jaka Koren
V ljubljanski Porodnišnici se rodi tretjina slovenskih novorojenčkov. Med njimi je vsako leto tudi okrog dvesto nedonošenčkov, ki ob rojstvu tehtajo manj kot poldrugi kilogram.

Najpogostejše posledice zelo prezgodnjega rojstva so kronične bolezni pljuč in posledice zapletov v možganih (možganske krvavitve in motnje v prekrvljenosti možganov, cerebralna paraliza). 

Najmanjši nedonošenčki zaradi zdravljenja včasih ostanejo na oddelku za intenzivno zdravljenje tudi več kot šest mesecev. Najlažji brez pomembnih posledic preživeli novorojenček v Sloveniji pa je ob rojstvu tehtal 405 gramov.

Glede na to, da nedonošenčki za preživetje nujno potrebujejo ustrezno medicinsko oskrbo z inkubatorjem, teh pa je vedno manj, smo se z dobrim namenom združili v akcijo »Mala dlan, veliko življenje«. Največja slovenska porodnišnica v Ljubljani za oskrbo najmlajših nedonošenčkov nujno potrebuje nove inkubatorje, zato smo se odločili, da priskočimo na pomoč. Veseli bomo, če nam pri nakupu pomagate tudi vi!

Donirajte 1€ ali 5€ s pošiljanjem SMS sporočila DLAN ali DLAN5 na številko 1919.

Hvala za življenje naših najmlajših borcev!