CPP

Veliki dogodek v Centru varne vožnje Logatec

Alma Glumac
11. 10. 2017, 10.56
Posodobljeno: 11. 10. 2017, 11.34
Deli članek:

Naš veliki projekt VOZI VARNO, (po)misli na otroke, ki je v medijih skupine Media24 potekal ves september, je v nedeljo, 8. oktobra, dobil epilog.

Z leve: drugouvrščena risbica avtorice Tie Kogej z mentorico Živo Blatnik in zmagovalna Ema Krašna z direktorjem podjetja Sipronika, gospodom Marjanom Kržišnikom.

Na zaključni prireditvi v Centru varne vožnje Logatec smo obdarili otroke, ki so pridno risali risbice, se podali na poligon varne vožnje, uživali v koncertu Mance Špik in Harmonkn'roll, gledali čisto pravo cirkuško predstavo Rekreacijsko-ustvarjalnega društva Eleja in se – naučili zares veliko novega o prometu!

Center varne vožnje Blagomix Logatec

Številne izobraževalne vsebine, ki so bile na voljo obiskovalcem v Centru varne vožnje Blagomix Logatec, so nas naučile, da moramo biti v prometu pazljivi vse leto, in ne samo na začetku šolskega leta. Tako smo se s simulatorjem vožnje in Zaletavčkom naučili, kaj pomeni, če si udeležen v prometni nesreči, in kako hitro se to lahko zgodi, če nisi pazljiv. Zaletavček, ki so ga lahko preizkusili obiskovalci, je posebna naprava za prikaz sil, ki delujejo na voznike in potnike pri trkih z manjšo hitrostjo. S tem preizkusom se pokaže učinkovitost uporabe varnostnega pasu. Udeleženec lahko preizkusi silo udarca pri trku s hitrostjo 11 km/h. In verjemite nam, že pri 11 kilometrih na uro je trk resnično silovit!

Poučne delavnice Javne agencije RS za varnost prometa (AVP) so navdušile tudi malce starejše obiskovalce.

Poleg tega smo se s pomočjo Vidkota naučili, kaj pomeni, da smo vidni v prometu. Uporaba odsevnih teles v temačnem okolju je nujna, saj so odsevni predmeti in svetla oblačila ključni za večjo varnost pešcev. Poskusili smo tudi Test treznosti in si nadeli posebna očala, skoznje katere vidiš tako kot če bi popil preveliko količino alkohola. Občutek je bil prav grozen, saj dejansko vidiš vse zamegljeno in vidna slika je popolnoma prestavljena.

Pestro dogajanje

To pa še ni vse. Gasilci PGD Dolnji Logatec so prikazali razrez vozila in reševanje ponesrečenca. Vsi smo stopili bližje varnostni ograji in z zanimanjem iz prve vrste opazovali, kako razrez poteka.

Gasilci v akciji! Razrez avtomobila je bil zelo poučen.

Med pestrim dogajanjem smo se obiskovalci lahko prijavili na SUPER VARNO nagradno igro. Vse, kar je bilo potrebno narediti, je bilo, da smo izpolnili kuponček in že smo sodelovali v žrebu za enega izmed petih tečajev varne vožnje, ki jih je podarjal Blagomix.

Eden izmed petih srečnežev, ki so prejeli tečaj varne vožnje, ki ga je podarjal Blagomix.

Poleg poučnih vsebin so otroci lahko uživali v poslikavi obraza, za katero je poskrbela Avtotehna Vis, Kuža pazi Zavarovalnice Triglav je za otroke izdeloval super broške, sladkali smo se s palačinkami, sladolednimi rolicami, najslajši pa je bil čisto pravi Čokolino, ki ga je maskota Lino pridno delil med naše najmlajše nadobudneže.

Otroci so bili nad poslikavo obraza, za katero je poskrbela Avtotehna Vis, navdušeni!

Občudovali smo lahko najnovejše modele vozil znamke Opel Avtotehne Vis. In ne samo zaradi privlačnega videza, temveč predvsem zaradi najsodobnejše tehnologije varnosti. Tako pasivne kot tudi aktivne, saj prav izboljšave tehnologije, ki zagotavlja večjo varnost na cesti, prinašajo večjo brezskrbnost. Nova Opel vozila niso opremljena le z vrhunskimi sistemi za aktivno varnost, temveč svoje potnike varujejo s tehnologijo za izjemno pasivno zaščito. Jekla z visoko natezno trdnostjo, togost, programirana zasnova za deformacijo, strateško razporejena območja za prevzem energije v primeru trčenja in preusmeritve sile zagotavljajo eno najmočnejših varnostnih struktur na tržišču.

Občudovali smo lahko najnovejše modele vozil znamke Opel Avtotehne Vis. In ne samo zaradi privlačnega videza, temveč predvsem zaradi najsodobnejše tehnologije varnosti.

Prikaz varne vožnje

Ogled aktivnosti na poligonu je bil izredno poučen, saj nam je inštruktor varne vožnje razložil, na kaj je treba paziti na cesti, kakšne ovire so na poligonu in kaj točno se z danimi nalogami lahko vadi. Naučili smo se, kakšne spretnosti moramo osvojiti za volanom, da nam pridejo prav vsak dan na cesti … In ne samo to, otroci so bili navdušeni nad policijskim motorjem, na katerem so se lahko najbolj pogumni tudi fotografirali in seveda nad poučno delavnico policajev.

Policijska delavnica je navdušila tako najmlajše fante kot tudi punce.

Prikazovalnik hitrosti

Nagradili smo tudi zmagovalno risbico, ki jo je narisala EMA KRAŠNA iz OŠ Belokranjskega odreda Semič in je prejela 3.521 glasov. Zmagovalka natečaja je prejela letno zalogo Čokolina, ki ga podarja Podravka d.o.o., in z njo se je veselil ves razred ‒ z Lino paketi. Na drugem mestu je risbica avtorice Tie Kogej, OŠ TOMA BREJCA KAMNIK prejela 2.930 glasov. Prvi dve risbici, ki sta na glasovanju prejeli največ glasov, sta svojima šolama »pririsali« merilnik hitrosti, ki ga podjetje Sipronika, d. o.o., daje v brezplačno uporabo za dobo enega leta! Direktor podjetja Sipronika, gospod Marjan Kržišnik je podelil nagrado in spregovoril par besed o prikazovalnikih hitrosti. V podjetju Sipronika se namreč zavedajo odgovornosti vseh udeležencev v prometu, zato želijo s svojim prispevkom vzbuditi zanimanje za uporabo statističnih podatkov o prometu tudi med njegovimi najšibkejšimi udeleženci.

Za piko na i

Dogodek ni bil samo izobraževalne narave, ampak sta za zabavo na odru poskrbela tudi čudovita Manca Špik in Harmonkn'roll!

Harmonk'n'roll in Aktualko vedo o varni vožnji sedaj veliko več.

In še naš nasvet: VARNO VOŽNJO NA CESTI VSE LETO VAM ŽELIMO!