CPP

Vzgoja otrok v prometu

Oglasno sporočilo
6. 10. 2017, 10.11
Posodobljeno: 6. 10. 2017, 10.19
Deli članek:

Naš zgled je otrokov najboljši učitelj, nedoslednost pri ravnanju v prometu – ob navzočnosti otrok – pa največja napaka, ki jo delajo starši.

Temu pritrjujeta Eva Podgorelec, diplomirana vzgojiteljica predšolskih otrok, in Mateja Košir, profesorica razrednega pouka, ki sta povedali, katera dejstva glede prometne varnosti je otrok sposoben dojeti v posameznem starostnem obdobju in kako naj ga pravilno pripravljamo na samostojen vstop v svet prometa.

Med četrtim in šestim letom otrok že spoznava osnovna in preprostejša prometna pravila, vendar se v realnih okoliščinah še vedno ni sposoben varno odzvati. Vendar se lahko z otrokom pri tej starosti že več pogovarjamo o varnosti in z njim razpravljamo o konkretnih prometnih situacijah. Zelo pomembno je, da otroka pohvalimo, kadar se v prometu obnaša varno in pravilno, oziroma mu pojasnimo, zakaj njegovo napačno ravnanje ni bilo ustrezno in kakšne bi bile lahko posledice. Tako se z otrokom pogovarjajmo tudi med igro s prevoznimi sredstvi, v ta namen lahko denimo celo skupaj izdelamo replike ceste in prometnih znakov.

Prepoznavanje nekaterih prometnih znakov

Med sedmim in osmim letom otroci že prepoznajo znake, pomembne za pešce in kolesarje, ter razumejo pomen vidnosti v prometu. Spoznavajo pravila varne hoje in varnega prečkanja ceste, a ni nujno, da jih tudi uzavestijo in v konkretnih okoliščinah upoštevajo. To je obdobje, ko otrok potrebuje čim več izkušenj v prometu, da se ob njih postopoma navaja na samostojnost.

V tem obdobju ga tudi začnemo navajati, naj sam presodi, kdaj potrebuje kresničko ali odsevnik. Prav tako naj bo uporaba rumene rutice skrb prvošolčka, ne staršev.

Med devetim in desetim letom znajo otroci razložiti pomen znakov, pomembnih za pešce in kolesarje, ter razumejo nevarnosti prometa v različnih vremenskih razmerah. In čeprav otroku še ne moremo stoodstotno zaupati, da bo svoje razumevanje tudi ustrezno uporabil, mu moramo začeti prepuščati odločitve, kako bo ravnal v prometnih situacijah, na primer na sprehodu ali na poti v šolo. Starši naj bodo pri tem opazovalci.

Kuža Pazi

Prav pri varnosti otrok v prometu, zlasti ob začetku šolskega leta, nam vsako leto na pomoč priskoči Zavarovalnica Triglav. Tako kot zadnjih 35 let so tudi letos prvošolčkom razdelili več kot 24 tisoč rumenih rutic. Kuža Pazi Zavarovalnice Triglav pa je poskrbel, da so šolarji pred več kot 50 šolami po vsej Sloveniji varno prečkali cesto. Otroka je treba o prometni varnosti poučevati postopoma in pri ponavljanju vztrajati toliko časa, da res začenja obvladovati posamezne okoliščine v prometu. Za varno vedenje otroka v prometu pa bomo največ naredili s svojim zgledom, torej doslednim pravilnim ravnanjem, tudi takrat, kadar se nam mudi.

Na naši spletni strani lahko izveste več o tem, kako naj se otroci odpravijo v šolo, da bodo na cesti varni. Projekt VOZI VARNO, (po)misli na otroke omogoča tudi Zavarovalnica Triglav, ki sofinancira postavitev sistemov za umirjanje prometa v naseljih, v bližini šol in vrtcev ter na šolskih poteh.