CPP

Vožnja v megli

Oglasno sporočilo
4. 10. 2017, 14.01
Posodobljeno: 4. 10. 2017, 14.05
Deli članek:

Megla, ki je značilna za jesenski čas, lahko bistveno poslabša vidljivost na cesti. Zato voznike prosimo, da v primeru pojava upoštevajo zadostno varnostno razdaljo, zmanjšajo hitrost in prižgejo meglenke.

Jeseni so ceste vse pogosteje mokre, tudi spolzke, počasneje se sušijo, temperature so nižje in tudi dnevi so krajši. Megla je vse pogostejša in dolgotrajnejša ter lahko bistveno poslabša vidljivost. O zmanjšani vidljivosti govorimo, kadar je vidna razdalja krajša od poti ustavljanja pri gibanju z najvišjo dovoljeno hitrostjo.

Megla - spremljaj oznake.

Kako pravilno voziti v megli?

DARS d.d. svetuje, da ne prehitevate, zmanjšajte hitrost in jo prilagodite razmeram na cesti. Pri vidljivosti do 50 metrov vozite največ 50 km/h. Ohranjajte zadostno varnostno razdaljo. Ne uporabljajte dolgih luči. Premočna luč se v megli namreč odbija in lahko povzroči samozaslepitev. Prižgite zadnje meglenke. V gosti megli je pomembno, da vidite in ste vidni. Zadnje meglenke služijo za boljšo orientacijo voznikov za vami. Če se vidljivost izboljša, ugasnite zadnje meglenke, da ne bi slepili vozil za vami. Uporaba zadnjih meglenk ni dovoljena na vozilu, za katerim vozi na majhni razdalji drugo vozilo (npr. v koloni vozil). Bodite še bolj previdni na območjih vzdrževalnih del. Zaradi megle so oznake in naprave za usmerjanje prometa pogosto težje razpoznavne.

Megla pika 2.

Bodite pozorni

Na slovenskem avtocestnem omrežju je na nekaterih odsekih postavljena prometna signalizacija, »območje s pogostim pojavom megle« ki voznikom napoveduje kako ravnati med vožnjo v megli. Signalizacija, ki napotuje voznika, kako naj v tem primeru prilagodi vožnjo, je sestavljena iz sklopa treh vertikalno postavljenih znakov in horizontalne signalizacije, to je ob desni robni črti zarisanih polkrogov. Signalizacija je v pomoč voznikov pri oceni, s kakšno največjo hitrostjo voziti v pogojih zmanjšane vidljivosti.

Nadzorniki prometa v nadzornih centrih spremljajo stanje na avtocestah prek videokamer in informacij delavcev - vzdrževalcev avtocest na terenu, prav tako operaterji v Prometnoinformacijskem centru pridobivajo informacije neposerdno od uporabnikov avtocest.

Uporabnike opozarjajo na meglo med drugim prek prometnih informacij na radiu, prek portalov spremenljive prometno informativne signalizacije, na spletni strani www.promet.si, na avtomatskem telefonskem odzivniku o stanju na avtocestah: 080 22 44.

Zato uporabnikom svetujemo, da razmere na cestah preverijo na www.promet.si, (za mobilne naprave na http://m.promet.si), na brezplačnem odzivniku za stanje na avtocestah: 080 22 44, dogodkom na avtocestah lahko sledite na twitterju @DARS_SI, na mobilni aplikaciji (DarsPromet ali DarsTraffic) ali pokličijo za nasvet in pomoč Prometno-informacijski center za državne ceste (PIC) na tel. 1970.