CPP

Šolarji, pozor!

Alma Glumac
13. 9. 2017, 15.42
Posodobljeno: 13. 9. 2017, 16.01
Deli članek:

Šolarji, do 22. septembra imate še čas, da nam pošljete svojo risbico.

Vabimo vse otroke od prvega do tretjega razreda, da se nam pridružijo in sodelujejo na našem natečaju Varno v šolo z Linom oziroma izboru najboljše risbice na temo Jaz v prometu.

VOZI VARNO, (po)misli na otroke

Naši otroci se vsak dan vključujejo v promet. Srečujejo se s prednostmi in hkrati nevarnostmi sodobnega prometa. Tja do desetega leta še ne znajo in ne zmorejo samostojno sodelovati v prometu, kajti otroci doživljajo promet drugače, velikokrat jih premami kaj na drugi strani ulice in pozabijo na vsa pravila, pri hoji in teku še niso dovolj spretni, kaj šele da bi vožnjo kolesa obvladali tako dobro, da bi varno sodelovali v prometu. Zadnja leta (2010‒2016) na slovenskih cestah na leto v povprečju umre skoraj šest otrok oziroma mladostnikov do 18. leta starosti, okrog 69 pa se jih v prometnih nesrečah hudo poškoduje. Javna agencija RS za varnost prometa zato svetuje, da otrokom in ranljivejšim udeležencem v prometu, pešcem, kolesarjem in motoristom, namenimo posebno pozornost in skrb. Drugi udeleženci moramo poskrbeti za njihovo varnost in prilagoditi svoje ravnanje. Otroci so manjši kot odrasli, zato ne vidijo čez parkirane avtomobile ali zabojnike za smeti. Pri hoji in teku še niso dovolj spretni, v prometu pa imajo težave predvsem zaradi postopnosti zaznavnega in spoznavnega razvoja. In zato smo tukaj mi, odrasli, starši, da poskrbimo za njihovo varnost ter jih seveda učimo varnega ravnanja v prometu.

Zgovorne številke

Pod okriljem skupine medijev Media24 smo pripravili posebno akcijo VOZI VARNO, (po)misli na otroke, ki bo potekala vse do sredine oktobra. Na naši spletni strani lahko izveste več o tem, kako naj se otroci odpravijo v šolo, da bodo na cesti varni, na kaj morate biti v prometu pozorni in česa jih morate obvezno naučiti. Po podatkih Javne agencije RS za varnost prometa iz analize stanja varnosti otrok in mladostnikov v prometu za obdobje 2010–2016 so ključne ugotovitve naslednje: 

1. Vsako leto na slovenskih cestah umrejo v povprečju trije otroci v starosti do 15 let, hudo pa se poškoduje okrog 36 otrok.
2. Kar 49 odstotkov mlajših otrok (do 7 let) umre ali utrpi najhujše poškodbe kot sopotniki v vozilih, nato kot pešci (41 odstotkov) ter v manjši meri kot kolesarji (manj kot 10 odstotkov).
3. S starostjo (8–17 let) se povečuje delež poškodovanih otrok in mladostnikov v drugih vlogah: 31 odstotkov je voznikov motornih vozil (največ kolo z motorjem, motorno kolo, moped), 24 odstotkov potnikov, 24 odstotkov kolesarjev ter 19 odstotkov pešcev.
4. Največ prometnih nesreč z udeležbo otrok se zgodi znotraj naselij (67 odstotkov).
5. Večina prometnih nesreč z udeležbo otrok in mladostnikov se zgodi v popoldanskih in večernih urah (62 odstotkov med 14. in 21. uro).
6. Mladostniki (15–17 let) so pogosteje udeleženi v prometnih nesrečah in utrpijo tudi več hujših posledic, prav tako so v primerjavi z otroki udeleženi v več različnih vlogah v prometu (v 43 odstotkih kot vozniki enoslednega motornega vozila – kolo z motorjem ali motorno kolo, v 26 odstotkih kot potniki, v 16 odstotkih kot kolesarji, v 12 odstotkih kot pešci).