CPP

Aktivnosti ob prvem šolskem dnevu

A.G.
30. 8. 2017, 16.14
Posodobljeno: 30. 8. 2017, 16.17
Deli članek:

Na Agenciji za varnost prometa so skupaj s partnerji pripravili aktivnosti tako na nacionalni kot tudi lokalni ravni z namenom, da čim bolj poskrbijo za varnost otrok.

Kot vsako leto so tudi letos zagotovili preventivna gradiva plakate Poskrbimo za varnost otrok in Šolska pot, knjižice za starše prvošolcev Prvi koraki v svetu prometa s podrobnejšimi informacijami, kako otroka poučiti o varnem ravnanju na šolski poti. V dneh pred začetkom šole so občinski SPV pregledovali šolske poti in signalizacijo, pripravljali so se načrti šolskih poti. V prvih dneh šole bodo na kritičnih mestih otroke varovali številni prostovoljci.

Na AVP želijo v letošnjem letu spodbuditi tudi izvajanje Šolske prometne službe, in sicer bodo na 50 osnovnih šolah po Sloveniji izvajali v sodelovanju z Zvezo ZŠAM podaljšano varovanje otrok. S tem želijo zagotoviti varnost otrok na izpostavljenih prehodih za pešce ter spodbuditi aktivnosti varovanja otrok na šolah skozi celotno šolsko leto.

Prometna varnost otrok

Otroci so ena izmed najranljivejših skupin udeležencev v prometu, zato je skrb za njihovo varnost ena najpomembnejših nalog vseh, ki sodelujejo in oblikujejo prometno-varnostni sistem. Prometne nesreče so po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije glavni razlog umrljivosti otrok in mladostnikov. Slovenija spada med evropskimi državami v povprečje glede varnosti otrok z 1,5 umrlimi otroki v prometu na milijon. Glede na udeležbo v prometu so mlajši otroci najpogosteje udeleženi v prometnih nesrečah kot potniki v osebnih vozilih (50 %), med starejšimi pa tudi kot vozniki enoslednih motornih koles, kolesarji in pešci. Prometne nesreč otrok se večinoma zgodijo znotraj naselij (67 %) ter v popoldanskih urah (med 14 – 21 h). V letošnjem letu 2017 beležimo 1 smrtno žrtev in 22 hudo poškodovanih med otroki do 15 leta starosti, med umrlimi je bil en otrok do 7 leta kot sopotnik v avtomobilu.