CPP

Agencija za varnost prometa za varnejšo pot v šolo

A.G.
30. 8. 2017, 15.55
Posodobljeno: 30. 8. 2017, 16.10
Deli članek:

V letošnjem letu so na agenciji poleg že tradicionalnih aktivnosti, ki jih izvajajo ob začetku šolskega leta in skozi vse leto, pripravili tudi nekatere novosti.

Med drugim pripravljajo tudi zbirni spletni Portal šolskih poti, ki bo nudil pregled nad šolskimi potmi. Na podlagi Smernic za šolske poti, ki so bile izdane v lanskem letu, so na agenciji za več kot 120 predstavnikov šol, policije in občinskih Svetov za preventivo in vzgojo izvedli tudi usposabljanje za načrtovanje in urejanje šolskih poti, prav tako pa tudi redno spremljajo njihovo uveljavljanje pri prenovi načrtov šolskih poti na šolah.

Na pobudo agencije se je uveljavil tudi nov prometni znak Šolska pot, ki opozarja voznike na prisotnost otrok na poti v šolo. Hkrati so na agenciji za vsako slovensko občino zagotovili vsaj 1 troznak Šolska pot. Da bi vplivali na znižanje znižali hitrosti na lokalnih cestah, kot tudi v okolici šol, so na agenciji občinam v brezplačno uporabo za eno leto podelili 15 prikazovalnikov hitrosti Vi vozite.

Na AVP so že v lanskem šolskem letu, v okviru javnega poziva podpore občinskim SPV, zagotovili pripravo digitaliziranih načrtov šolskih poti za 17 osnovnih šol, v letošnjem letu pa bodo to nadaljevali za 18 novih osnovnih šol. V okviru razpisa za občinske SPV bodo zagotovili še dodatnih 50 troznakov Šolska pot, 108 kolesarskih čelad, 216 odsevnih telovnikov L znak ter sofinancirali tudi projekte 3 občinam v skupni vrednosti 6.000,00 €.

S preventivnimi aktivnostmi, ki so jih pripravili in, ki se izvajajo na nacionalni in lokalni ravni, želijo zagotoviti varnost otrok in mladostnikov v prometu, ter slediti cilju Vizije 0: nič umrlih in hudo poškodovanih otrok na šolskih poteh.

Poleg tega seveda preko celega šolskega leta izvajajo prometno vzgojne programe, ki so zelo dobro uveljavljeni v slovenskih šolah in vrtcih, od projekta Pasavček, tekmovanja Kaj veš o prometu, akcij Bodi preViden, Varno kolo in Bistro glavo varuje čelada, prometnih delavnic in preventivnih dogodkov. Skupno vključujejo preko 100.000 otrok in mladostnikov ter njihovih staršev.

Aktivnosti pa si v sodelovanju z MIZŠ želijo še dodatno nadgraditi prav v tretji triadi OŠ in srednjih šolah.

Na AVP prav tako podpirajo projekte nevladnih organizacij, v letošnjem letu so sofinancirali skupno 30 projektov v vrednosti preko 100.000,00 eur, od tega jih je 6 namenjenih prav varnosti otrok, za kar bodo namenili 24.200,00 eur.