CPP

Ilka Štuhec opozarja na previdnost v prometu

Alma Glumac
29. 8. 2017, 10.06
Posodobljeno: 29. 8. 2017, 10.12
Deli članek:

Pridružite se projektu VOZI VARNO, (po)misli na otroke tudi vi!

PU Nova Gorica

Partner projekta je tudi Ministrstvo za notranje zadeve, kjer je na Policiji, oddelku vrhunskih športnikov zaposlena tudi Ilka Štuhec, naša vsestranska alpska smučarka, ki je sposobna nastopiti v vseh različnih disciplinah, a je najboljša prav v hitrih. Ker velika hitrost ne sodi na cesto, skupaj opozarjamo voznike na previdnost in pazljivost v prometu. Posebno pa moramo biti pozorni prav na otroke.

Naši otroci se dnevno vključujejo v promet. Srečujejo se s prednostmi in hkrati tudi z nevarnostmi sodobnega prometa. Vstop otroka v osnovno šolo je pomemben življenjski mejnik. V vrtcu in prvih razredih osnovne šole se otroci pripravljajo in usposabljajo za samostojno sodelovanje v prometu, saj bodo kasneje večinoma sami hodili v šolo in se sami vračali iz nje. Seveda ta priprava ni dovolj.

Otrokom mora pomagati vse okolje, še posebej pa starši. Zato naj bo prometna vzgoja in izobraževanje aktiven in postopen proces!

Na Javni agenciji RS za varnost prometa (AVP), ki je tudi pokrovitelj projekta VOZI VARNO, (po)misli na otroke, skrbijo za prometno varnost otrok in mladostnikov, ki spadajo med ranljivejše udeležence. Tako zagotavljajo preventivna gradiva, kot so knjižice Prvi koraki v svetu prometa, plakate in letake Šolska pot, v sodelovanju z občinskimi Sveti za preventivo se urejajo šolske poti, izvaja se varovanje otrok, osveščanje ter opozarjanje voznikov na ustrezno ravnanje za večjo varnost otrok.

Otroci namreč tja do desetega leta še ne znajo in ne zmorejo samostojno sodelovati v prometu, kajti otroci doživljajo promet drugače, velikokrat jih premami kaj na drugi strani ulice in pozabijo na vsa pravila, pri hoji in teku še niso dovolj spretni, kaj šele da bi obvladali vožnjo kolesa tako dobro, da bi varno sodelovali v prometu.

S prometno vzgojo ne odlašajmo!

Otroka začnemo učiti in vzgajati glede varnega sodelovanja v prometu čim prej. Začnemo že med drugim in tretjim otrokovim letom, ko začnejo otroci aktivneje raziskovati okolje. S svojim ravnanjem in obnašanjem smo otroku vzor, kajti otroci nas opazujejo, želijo oponašati in tako pridobivajo pomembne izkušnje in znanja.

Zaradi otrokovih značilnosti, ki so odvisne od razvoja in otrokovih sposobnosti, je ogrožena tudi njihova varnost. Največ žrtev med otroci-pešci je v starosti do 4 do 7 let, ko še ne zmorejo vseh zahtev sodobnega prometa. Zato so jim potrebni pomoč, učenje, nasveti, vodenje in nadzor odraslih.

Zakon o pravilih cestnega prometa zato predpisuje, da otrok mlajši od 7 let ne sme samostojno sodelovati v prometu, ampak mora biti v spremstvu odrasle osebe.

Predšolski otrok je v prometu najbolj pogosto ogrožen kot potnik v vozilu ter ko pešec. Zato je nujno, da otroka med vožnjo ustrezno namestimo v otroški varnostni sedež, ki je primeren za njegovo velikost in težo. Prav tako pa mora predšolskega otroka kot pešca v prometu spremljati odrasla oseba, ki otroka vodi po pločniku po notranji strani (stran od ceste), ter ga vedno držimo za roko, da se nam ne more kar naenkrat izpustiti.