CPP

Otrokom bodite zgled!

Katarina Štular
28. 8. 2017, 09.00
Posodobljeno: 31. 8. 2017, 14.25
Deli članek:

V obdobju, ko se otroci vračajo v šolske klopi, so kot pešci v cestnem prometu najbolj ranljivi. V okviru akcije VOZI VARNO, (po)misli na otroke smo pod okriljem skupine medijev Media24 zato prav njim namenili posebno pozornost.

Ko z otrokom hodite po pločniku, ga držite za roko in pazite, da se vam ne izmuzne iz rok. Poskrbite, da hodi po notranji strani pločnika in ste tako vi med njim in cesto. Opozoriti ga morate na nevarnosti in nepredvidljivost dogajanja na cesti. Strokovnjaki svetujejo, naj bodo otroci oblečeni v živobarvna oblačila z odsevnimi telesi (kresničke, odsevni trakovi). Otroci, ki obiskujejo prvi ali drugi razred osnovne šole, morajo poleg kresničke okrog vratu nositi rumeno rutico.

Tudi v avtomobilu ...

Varnostni avtosedež je za varnost otroka ključnega pomena, zato naj njegova cena ne bo merilo za nakup. Z namestitvijo otroka v avtosedež najlažje preprečite morebitne poškodbe. Avtosedež mora biti pravilno pripet in primerno naravnan. Po prometni nesreči ne uporabljajte istega avtosedeža! Potek varnostnega pasu je zelo pomemben; potekati mora prek ramen, nikakor ne prek vratu. Pomen varnostnega pasu pa najbolje ponazorite z zgledom. Tako naj bodo seveda tudi voznik in preostali sopotniki pripeti z varnostnimi pasovi.

Otroci naj vstopajo v avto in iz njega na tisti strani, ki je obrnjena stran od drugih vozil in prometa, najbolje na pločnik. Na prometnejših ulicah se postavimo tako, da otrok ne more steči iz avta na cesto. Mlajšega otroka vedno iz vozila vzamemo sami.

Kaj pa na kolesu?

Kolo je otrokovo prvo prevozno sredstvo, zato je pomembno, kako poteka usposabljanje za varno vožnjo s kolesom v prometu. Kadar se otroci na kolesu udeležujejo prometa, lahko zaidejo tudi v nevarne in zapletene prometne položaje. Pri vožnji s kolesom je obvezna uporaba kolesarske čelade. Preden kolesar zapelje na cesto, mora pogledati na levo, desno in še enkrat na levo. Le tako se bo pravilno prepričal, da ga na cesti nihče ne ogroža, in bo cesto prečkal varno. Treba je dosledno upoštevati vso prometno signalizacijo, zlasti znak stop, in nakazovati smer gibanja. Tako kolesar kot kolo sta še bolje vidna, če uporabljamo odsevna telesa, kresničke, odsevne trakove, svetla oblačila in obutev; poskrbite, da bodo otroci na cesti dobro vidni tako podnevi kot v večernih urah.

Na rolarje še posebej pazimo

Za osebe na kotalkah ali rolerjih veljajo enaka prometna pravila kot za pešce, to pomeni, da se morajo peljati po pločnikih in uporabljati prehod za pešce. Pomembna razlika pa je, da so rolarji veliko hitrejši kot pešci in zato v prometu bolj ogroženi, saj jih vozniki ne pričakujejo. Otrok, ki se uči rolati ali kotalkati, naj to počne na varnem prostoru, daleč stran od ceste, kjer ni avtomobilov in drugih pešcev. Pomembno je tudi, da se otrok ne nauči samo poganjati naprej, ampak zna tudi zaviti, se ustaviti, upočasniti vožnjo, se izogniti oviri in drugo. Otrok se ne sme nikoli sam rolati na cesti, čeprav že dobro pozna in obvlada prometna pravila kot pešec.

Pri rolanju in kotalkanju je zelo pomembna ustrezna oprema. Javna agencija RS za varnost prometa svetuje, naj ta vsebuje:
‒ ščitnike za komolce in zapestja,
‒ ščitnike za kolena,
‒ varnostno čelado,
‒ dobro vzdrževane rolerje ali kotalke.