CPP

Starši, TAKOLE poskrbite za dodatno varnost!

Promocijsko gradivo
28. 8. 2017, 09.00
Posodobljeno: 28. 8. 2017, 09.39
Deli članek:

Ko govorimo o varnosti na cesti, ne smemo pozabiti na to, da ključno vlogo odigrajo tudi starši, predvsem zjutraj, ko jih v šolo pripeljejo in popoldne, ko jih pridejo iskat.

Kaj je tisto, na kar pri vzgoji otrok na cesti ne smete pozabiti?

Zlati napotki, ki jih morate upoštevati
Javna agencija RS za varnost prometa (AVP) je pripravila številne nasvete o tem, kako dodatno poskrbeti za varnost v prometu. In katera so tista zlata, ki se jih morate držati?

Priporočila staršem in drugim odraslim, da poskrbijo za varnost otrok:

1. Mlajši otrok (do 7. leta starosti, pa tudi kasneje v zahtevnejših ali novih prometnih situacijah) potrebuje spremstvo odraslega.
2. Prvošolci in drugošolci morajo imeti obvezno rumeno rutico in kresničko ves čas šolskega leta.
3. Otroci naj uporabljajo načrtovane šolske poti, s katerimi se seznanijo v šoli in v sodelovanju s starši.
4. Otroka odrasli poučimo in vzgajamo, katera šolska pot je varnejša in kako ustrezno varno ravna.
5. Otrok hodi po pločniku ali ob levem robu cestišča, če ni pločnika, cesto prečka samo na označenem prehodu za pešce ali pri zeleni luči na semaforju, ter vedno preveri (levo-desno-levo), ali je pot prosta.
6. Starejši otroci naj poskrbijo za svojo vidnost in upoštevajo prometne predpise, ter naj ne uporabljajo mobilnega telefona v prometu.
7. Otroci morajo biti med vožnjo vedno pripeti z varnostnim pasom in glede na višino (do 150 cm) nameščeni v ustrezen otroški varnostni sedež.
8. Na šolskem prevozu otroci sedijo vsak na svojem sedežu, pripeti z varnostnim pasom ter torbico na tleh poleg sebe.
9. Na kolesu morajo imeti otroci obvezno kolesarsko čelado, saj bistro glavo varuje čelada.
10. Otrokom smo s svojim ravnanjem zgled, zato poskrbimo, da smo vedno pripeti, strpni in skrbni do drugih udeležencev v prometu.

In še dodaten napotek za vse udeležence v prometu: dosledno upoštevajte prometne predpise, bodite osredotočeni na vožnjo in posebno pozornost namenite vožnji v okolici šol in vrtcev.


Ali ste vedeli, da otroci do 10. leta še ne zmorejo samostojno sodelovati v prometu, pogosto preusmerjajo pozornost, pozabijo na pravila, pri hoji in teku še niso dovolj spretni? Zato težje ocenijo oddaljenosti in hitrosti vozil, smer zvoka in zamenjujejo levo in desno.

Več nasvetov o pravilni prometni vzgoji vas čaka tudi jutri v časopisu Svet24, zato nas le spremljajte!