ZAŽELENI POKLICI

Deset poklicev, ki bodo vse bolj iskani

M.K.
3. 12. 2017, 09.20
Deli članek:

Medtem ko nekateri poklici zaradi tehnološkega razvoja izginjajo, bodo drugi po napovedih v prihodnjih desetih letih vse bolj iskani.

Dreamstime
Ženske večinoma opravljajo tako dela, po katerih se bo v prihodnje največ povpraševalo, kot dela, kjer bo padec povpraševanja največji.

Če se je še pred stoletjem večina ljudi ukvarjala s kmetijstvom in obrtniškimi dejavnostmi, so dandanes, ob tehnološkem razvoju in robotizaciji ter družbenih spremembah, spremembe na področju dela vse hitrejše in večje. 

Vse več je poklicev, povezanih z zdravstveno nego, računalniki in gradbeništvom. V uradu za delavske statistike v ZDA so analizirali, po katerih poklicih se bo vse več povpraševalo v prihodnjih letih – zaradi staranja prebivalstva, tehnološkega razvoja in novih virov energije.

Sončna in vetrna energija

V prihodnje naj bi tako najbolj raslo število delovnih mest, povezanih z inštalacijami sončne energije in gradnjo vetrnih turbin. Na področju prve dejavnosti naj bi v prihodnjih desetih letih pričakovali kar 105-odstotno, na področju druge pa 96-odstotno rast. Na tretjem mestu bodo delovna mesta, ki so za zdaj tudi pri nas preveč zapostavljena – to so tista, povezana z zdravniško oskrbo na domu, namenjeno predvsem starejšim. To delo vključuje pomoč starejšim pri kopanju, oblačenju in negi. Število teh delovnih mest naj bi se skoraj podvojilo in predstavljala naj bi kar polovico vseh delovnih mest z desetih najbolj iskanih področij.

Padec na področju pisarniških del

Največji padec povpraševanja je v prihodnje pričakovati pri pisarniških delih, kot so tajniška dela, vpisovanje podatkov in administrativna pomoč. Ta dela ljudje pogosto opravljajo sami, brez pomoči posrednika, ali pa jih nadomešča tehnologija. Velik delež žensk opravlja dela s področij, kjer bo rast počasnejša, toda zanimivo: tudi velik delež del, katerih število bo raslo nadpovprečno, opravljajo ženske (delovna mesta, povezana z osebno nego). Delovnih mest pa bo manj tudi v proizvodnji, kjer delo opravljajo večinoma moški.