Yaskawa

Roboti v Kočevje prinašajo 200 novih delovnih mest

G.G./STA
2. 11. 2017, 13.05
Posodobljeno: 2. 11. 2017, 13.18
Deli članek:

Na kočevskem gradbišču evropske tovarne največjega svetovnega proizvajalca industrijskih robotov, japonske Yaskawe, so danes položili temeljni kamen.

STA
Veselje ob položitvi temeljnega kamna.
Poleg tovarne, ki bo izdelovala industrijske robote, bo Yaskawa odprla tudi center za raziskave in razvoj. Z novim centrom bodo okrepili in nadgradili sodelovanje z domačimi fakultetami in inštituti, sicer pa Yaskawa sodeluje s Fakulteto za strojništvo, Fakulteto za elektrotehniko in z Inštitutom Jožef Štefan.

STA
Kočevska občina bi Rome zaradi gradnje tovarne Yaskawe preselila

Pred njegovim polaganjem so v Kulturnem centru Kočevje pripravili slovesnost s pozdravnimi govori predsednika vlade Mira Cerarja, predstavnikov družbe Yaskawa in kočevskega podžupana Romana Hrovata.

Cerar je v svojem govoru poudaril, da naj bo politika v službi gospodarskega napredka in razvoja ter dodal, da vlada spodbuja in išče možnosti novih naložb, s čimer bi okrepila gospodarski razvoj države. Hkrati je ob tem, ko so se pomembnim večjim naložbenikom do zdaj posvečali posamezno, napovedal, da z novim zakonom o spodbujanju investicij to ne bo več potrebno. S tem bodo namreč izenačili pravice domačih in tujih naložbenikov, predvsem pa bodo "zagotovili predvidljivost okolja".

Letno 6000 robotov

Polaganja temeljnega kamna so se udeležili tudi predsednik in izvršni direktor Yaskawa Europe ter podpredsednik Yaskawa Electric Corporation Manfred Stern, predsednik Yaskawa Robotics Division Europe in direktor Yaskawa Europe Bruno Schnekenburger, generalni direktor Yaskawa Robotics Division in podpredsednik korporacije Yaskawa Electric Masahiro Ogawa, več ministrov ter drugi gosti.

Stern je med drugim dejal, da so za kočevsko naložbo trdo delali in ujeli vse roke, z gradnjo pa začeli celo mesec pred zastavljenim rokom. Tovarna bo začela obratovati v zadnji četrtini prihodnjega leta. Navedel je tudi, da Yaskawa globalno zaposluje 14.500 ljudi in izdela 40.000 robotov letno. V Evropi zaposluje 1700 ljudi.

Po Schnekenburgerjevih besedah se želi Yaskawa z novo tovarno približati evropskim potrebam, hkrati pa pri izdelavi robotov postati vodilna na svojih trgih. Glede nove tovarne je navedel, da bo ta merila 120 krat 92 metrov, imela bo nekaj manj kot 10.000 kvadratnih metrov uporabne površine. Do leta 2023 bo zaposlovala približno 200 ljudi, letno pa bo izdelala 6000 robotov.

STA

Ogawa je ocenil, da je Slovenija idealno mesto za postavitev Yaskawine evropske tovarne robotov, kočevski podžupan Hrovat pa je opozoril, da nova delovna mesta prinašajo rešitev za visoko kočevsko nezaposlenost.

Celotna naložba bo stala približno 25 milijonov evrov. Slovenija bo vzpostavitev Yaskawine kočevske tovarne podprla s 5,6 milijona evrov. Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport pa je za potrebe novih strokovnih kadrov kočevskemu izobraževalnemu centru odobrilo uvedbo dodatnega strojniškega programa.

STA

Japonska korporacija Yaskawa Electric je sicer leta 1994 prevzela v Nemčiji delujoče slovensko podjetje Motoman Robotec, leta 1996 pa so v Ribnici ustanovili podjetje za proizvodnjo robotskih celic Yaskawa Ristro. Hkrati v Ribnici deluje Yaskawa Slovenija, ki skrbi za prodajo v Sloveniji in na trgih nekdanje Jugoslavije.

Za novo tovarno robotov v Kočevju so v Ribnici letos ustanovili podjetje Yaskawa Europe Robotics, razvoj in proizvodnja robotov.

STA