Prihranki

»Najprej plačaj sebe«

Sonja Lovše Bambič / finančna svetovalka KD Skladi
4. 9. 2017, 07.30
Deli članek:

Denar, še preden ga lahko porabite – spravite na varno!

Generali Investments d.o.o.
Sonja Lovše Bambič, finančna svetovalka KD Skladi

Naučimo se prihraniti več denarja. Kot kažejo raziskave, ima zelo malo ljudi pri roki denar, s katerim bi lahko plačali nenadne, nekaj sto evrov visoke stroške, kot so denimo prometne kazni ali račun za zobozdravnika, itd. S pravilom oziroma metodo, ki je marsikomu neznana, to je »najprej plačaj sebe« s katero se prisilimo, da namesto kavic ali dragih mobilnih telefonov privarčujemo dovolj za plačila v sili ali pa privarčujemo nekaj za prihodnost. Gre za učinkovit in enostaven način varčevanja. Deluje po principu, da denar, še preden ga lahko porabite – spravite na varno. Pravilo deluje tako, da vsakodnevno privarčujemo znesek v višini urne dnevne postavke, ki nam pripada za opravljeno delo. Na primer, če zaslužimo 8 evrov na uro, boste na mesec lahko privarčevali in za varčevanje namenili približno 180 evrov.

Ljudje ponavadi začnejo prepozno varčevati, saj dajejo prednost drugim stvarem. Po mnenju svetovalcev je treba rokave zavihati in začeti varčevati takoj, ko je to mogoče. Prej v mladosti boste začeli, večje možnosti boste imeli. Največkrat tisto prelomnico, ko začnemo bolj resno razmišljati o nabiranju prihrankov, predstavlja prvi redni dohodek, dandanes pa si nekateri že v času študija služite denar s priložnostnimi deli in se prav tako odločate za varčevanje. Pomembno je, da o varčevanju pričnete razmišljati čim prej.

Načrtovanje varčevanja je kot priprava na maraton

Priprava na takšno dolgo progo je zahtevna, zato je pomembno, da si pripravimo načrt in ga po potrebi prilagodimo. Še preden začnemo, pa je treba vedeti, kako začeti in kam vlagati težko privarčevane zneske. Veliko je literature, revij, časopisov, spletnih strani, ki obravnavajo tematiko investiranja. Najpomembneje je, da si najprej postavimo cilje in časovne okvirje varčevanja, ki bodo ustrezali vašemu finančnemu profilu.

Kako porazdelimo prihranke

Kako porazdeliti prihranke med različne alternative, je odvisno od posameznika katerim oblikam bolj zaupa in kateremu naložbenemu cilju sledi ter posledično temu izbere primerni časovni horizont naložbe. Portfelj je smiselno razpršiti. Razlog iskanja alternativnih vrst naložb naj bo razpršitev in doseganja kratkoročnih kakor tudi dolgoročnih finančnih ciljev. Torej, kaj izbrati? Odgovora na žalost ne moremo preprosto izbrati, saj je seveda odvisen od preferenc posameznika. S svetovanjem in samo izbiro portfelja pa vam lahko pomaga finančni svetovalec.

Mesečno varčevanje

Če želite zgraditi vaše prihranke postopoma, ob tem pa manj tvegati, potem je mesečno varčevanje zneskov preko vzajemnih skladov lahko odlična izbira. Sistem varčevanja v varčevalnem načrtu vzajemnega sklada je zelo preprost. Varčevalec mesečno kupuje točke posameznega vzajemnega sklada, vrednost naložbe in tudi število kupljenih točk vsak mesec, pa je vezano na gibanje kapitalskih trgov. Eleganten način vlaganja tekočih prihrankov za tiste, ki nimajo znanja ali se ne želijo ukvarjati s tem, je "metoda povprečnega stroška". To pomeni, da vsak mesec vložite določen znesek. Če so se točke sklada vmes pocenile, jih boste za enak znesek tokrat kupili malo več, če so se podražile, pa manj kot prejšnjič.

Skrbno varčevanje je naložba za boljše in kakovostno življenje, ki nam omogoča lažje preživljanje vsakega življenjskega obdobja. Samo vi sami lahko poskrbite za to, da boste imeli v prihodnosti dovolj prihrankov. Da boste lahko uresničili dolgoročne cilje, je seveda potrebno, da se že danes odločite za varčevanje.

Profimedia
Zapis na družbenem omrežju razburja, Furs pa pojasnjuje ...