Nasveti

Internet – učinkovit pripomoček pri iskanju zaposlitve

Mateja Pačnik/ZRSZ
26. 2. 2017, 12.01
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Dandanes je internet vse bolj razširjen kanal iskanja zaposlitve. Prednosti so predvsem v veliki količini informacij, ki jih lahko na ta način pridobite in v prihranku časa. Pri vsej poplavi informacij pa bodite pozorni na verodostojne vire.

Profimedia
Pri informacijah pridobljenih preko interneta pa ne pozabite, da vedno preverite tudi verodostojnost virov.

1. Pogooglajte se

Internet je postal eno najpogostejših orodij, s katerim delodajalci preverjajo potencialne kandidate za zaposlitev. Na iskalniku google.com in ostalih se poiščite z imenom in priimkom – tako boste hitro videli kateri vaši podatki so na vpogled drugim. Zadetki na prvi strani iskalnika naj vas predstavljajo kot kompetentnega človeka. Pri večini to zagotovo ne bodo strokovni članki, ampak osebni profili na različnih družbenih omrežjih. Nič ni narobe, če se kot prvi zadetek pojavi povezava na vaš profil na facebooku. Pomembno je, da je vaša predstavitev zgledna in dovolj profesionalna, da bo delodajalec v vas prepoznal potencialnega kandidata za svoj delovni tim.

Neprimerne podatke (na primer svoje fotografije v neprimernih situacijah in pozah, komentarje v spletnih skupnostih), ki jih na spletu najdete o sebi, izbrišite, preden bi vam utegnili škodovati.

Lahko se poiščete se tudi na spletnem iskalniku www.pipl.com, ki pri iskanju po osebnih podatkih preišče družbena omrežja, bloge, e-poštne naslove, dokumente ipd.

2. Poiščite prosta delovna mesta na spletnih iskalnikih

Na internetu je objavljeno tudi veliko številko prostih delovnih mest, ki jih lahko najdete na spletnih straneh Zavoda za zaposlovanje, zaposlitvenih agencij, zaposlitvenih portalov, straneh podjetij, za katera se zanimate.

Izberite portale, ki vam ustrezajo, nekateri imajo možnost brezplačnega naročanja na prosta delovna mesta. E-obveščanje si lahko nastavite tako, da izpolnite spletni obrazec, izberete svoje zaposlitvene cilje in območje iskanja zaposlitve.

3. Mrežite se

Tudi internet omogoča vzpostavljanje stikov in povezovanje z ljudmi, ki jih še ne poznate, prav tako pa omogoča tudi povezovanje in komunikacijo z že poznanimi ljudmi.

Za mreženje na internetu imate na razpolago veliko možnosti:
- včlanite se v strokovna društva s svojega področja ali s področja dela, kjer iščete zaposlitev,
- naredite lastno spletno stran in na njej navedite svoje sposobnosti, izkušnje in znanja (www.wix.com),
- začnite pisati svoj blog in na njem pišite o svojih strokovnih znanjih in strasteh.

4. Iščite zaposlitev in se mrežite s pomočjo družabnih omrežij

Na facebooku se lahko pridružite različnih skupinam za iskanje zaposlitve, kjer objavljajo informacije o prostih delovnih mestih. Veliko podjetij ima na facebooku svojo stran, na kateri objavljajo aktualne informacije. Ne samo, da lahko iz objav izveste veliko o kulturi podjetja, na ta način lahko tudi »ujamete« aktualni oglas za zaposlitev.

V pomoč vam je lahko tudi LinkedIn, poslovno usmerjeno družabno omrežje, ki omogoča povezovanje z različnimi strokovnjaki po svetu, z njim lahko navezujete in ohranjate poslovne stike. Najprej si ustvarite profil, ki naj bo čim bolj celostno izpolnjen, pozorni bodite tudi na to, da ga redno posodabljate. Poudarite vaša močna področja, znanja in kompetence, opišite vaše pretekle delovne izkušnje, zanimanja in hobije. Lahko si ustvarite neke vrste spletni življenjepis. Nato pa poiščite ljudi, ki jih poznate in jih dodajte med svoje kontakte, pobrskajte tudi različne interesne skupine ter se pridružite tistim, katere interesi so vam blizu.