Suša

Boli glava? Kako preživeti januar ob prazni denarnici

T.L.
5. 1. 2017, 11.03
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Po koncu zabavnega in zapravljivega decembra, napoči čas obračuna. Kako si pomagati, če smo konec lanskega leta zapravili preveč?

Profimedia
Decembra velikokrat zapravimo več, kot bi smeli.

Praznično nakupovanje in zabave so mimo, danes pa se marsikdo zbuja z glavobolom. Ki ni povezan z alkoholnim mačkom, ampak pretiranim zapravljanjem v zadnjem mesecu leta, po koncu prazničnega veselja pa je udarila realnost: plačilo položnice, morebitnih kreditnih obveznosti in tekočih stroškov. In vprašanje: kako preživeti januar ob prazni denarnici?  

Januar velja za mesec, ko največje število ljudi preskoči oziroma z zamuda plača obrok kredite, kažejo podatki. Pa vendar: z realnostjo prazne denarnice in bančnega računa se je treba sprijazniti in do naslednjega plačila najti poti. Po začetni depresiji, ko ne želimo preveriti stanja na bančnem računu, je prva in najbolj modra odločitev, da "ocenite škodo" oziroma preverite, koliko denarja imate na razpolago v tekočem mesecu in kolikšni stroški vas čakajo v januarju.

Ker ste morda za praznike dobili darila, ki so neuporabna (denimo, prevelik pulover, gospodinjsko napravo, ki jo v resnici ne potrebujete), jih lahko skušate prodati preko temu namenjenih spletnih straneh in si tudi na takšen način olajšate januarsko sušo v denarnici. Neuporabno in neuporabljeno darilo pa tudi v omari ne bo zavzemalo prostora. 

V kolikor je to mogoče in imate na voljo reden javni prevoz, spremenite navade in se v službo namesto z avtom peljite z javnim prevozom. Res je, januar je, vremensko neprijeten mesec, ampak evre za gorivo in parkirnine boste vseeno prihranili. Je izvedljivo, da bi si avto delili s kolegom in službe ali sosedom? V Sloveniji nismo navajeni takšnega načina prevoza oziroma je "rezerviran" predvsem za študentsko populacijo. Vseeno pa se pozanimajte tudi o tej možnosti.

Ste navajeni, da v času malice skočite v bližnji lokal, menzo v spodnjih prostorih podjetja ali bližnjo trgovino? Načrtujte pametno in organizirajte obroke v službi tako, da si hrano pripravite doma in jo odnesete na delovno mesto. Bo okusno in tudi ceneje. 

Pustite doma plačilne in kreditne kartice, da vas po decembrskih popustih ne zavedejo še ponovoletna znižanja in "odlične akcije, ki jih ne smete zamuditi." Trgovci bodo znižano blago prodajali tudi v drugih mesecih v letu. 

Jasno je tudi, da se je ob finančni januarski suši smiselno odpovedati vsem izdatkom, ki niso nujni ali/in služijo našim užitkom ter razvajanju.