Na študij

Vsako leto jih gre več v tujino. Izkušnje so neprecenljive

T.L./STA
19. 8. 2016, 09.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Po oceni društva Vtis v tujini študira okoli 600 Slovencev.

mgrt.gov.si
Izkušnje s študijem v tujini so po mnenju mladih Slovencev neprecenljive.

Izkušnje s študijem v tujini so po mnenju mladih Slovencev neprecenljive. Vsi študenti bi morali vsaj malo študirati v tujini, kajti prav izkušnja iz tujine po trditvah pravnika Primoža Rojca človeku da tisto pravo mero samozavesti in širok pogled na svet. Po oceni društva Vtis v tujini študira okoli 600 Slovencev.

Društvo v tujini izobraženih Slovencev Vtis je v četrtek že tretje leto zapored pripravilo dogodek Prvi Vtis - iz Slovenije v svet, namenjen študentom in raziskovalcem, ki v akademskem letu 2016/17 prvič odhajajo na študij v tujino. Dogodka se je udeležilo okrog 70 študentov in raziskovalcev, ki so poslušali izkušnje starejših kolegov s študijem v tujini ter dali nekaj nasvetov o študiju in raziskovanju ter življenju v tujini nasploh.

"Tako kot vsako leto je tudi letos poudarek na tem, da mladim študentom olajšamo pot v tujino. Danes predstavljamo tudi nov program Vtis Vrstnik oz. Mentor," je  povedala pravnica Urška Habe iz društva, ki je tudi sama pred leti študirala v tujini. Nov program bo, kot je dodala, omogočil vso pomoč mladim v tujini oziroma študentom, ki se zdaj odpravljajo na študij v tujino.

Vsako leto jih gre več v tujino

V društvu po njenih besedah opažajo, da je vsako leto več Slovencev, ki študirajo v tujini. Točnega števila, ne more povedati, a sodeč po članstvu, ki se vsako leto povečuje, jih je več kot 600 (predlani 270). V društvu po njenih besedah spodbujajo kroženje možganov med Slovenci v tujini in Slovenijo in ne beg možganov. Poudarila je še, da se v društvu zavzemajo za to, da se ljudje vrnejo v domovino in ji prispevajo svoje znanje.

Primož Rojac pa se je že kot študent prava na ljubljanski univerzi soočil z mednarodnim okoljem v okviru študentskega tekmovanja, ki mu je "odprlo obzorja" in mu pokazalo, kakšno je pravo in kakšne so ambicije v tujini. Po končanem študiju in dveh letih prakse ter opravljenem pravosodnem izpitu je odšel na London School of Economics, odkoder ga je pot peljala v Bruselj, kjer je opravil še eno prakso, nato pa so ga povabili nazaj v Slovenijo v mednarodno odvetniško pisarno.

Ambiciozni kadri se morajo vrniti

"Tam sem se znašel v nekem precepu, ali vztrajati v tujini ali se vrniti domov, in moja odločitev je pretehtala, da grem nazaj domov," je dejal. Prepričan je, da se morajo ambiciozni kadri vrniti domov. Zdaj dela v lastni odvetniški pisarni v Ljubljani, bori se, kot pravi, z začetki, a ravno izkušnja iz tujine mu je dala "tisto pravo mero samozavesti in širok pogled na svet" za to, da prebrodi začetniške težave. Rojac meni, da bi morali vsi študenti vsaj malo študirati v tujini, država pa bi morala pripraviti teren in to znanje pripeljati nazaj v Slovenijo, je dodal.

Antoninias Elina Smogavc je končala ljubljansko fakulteto za dizajn, smer tekstil in oblačilo, za študij v tujini oziroma v London pa se je odločila, ker je ena izmed prestolnic svetovne mode in dizajna. Odločila se je za preskok in dizajna v marketing in za odnose z mediji, ker tega pri nas ni. Pričakuje veliko novih opcij in priložnosti. "Če pridno delaš, tudi nekam prideš," je dejala.