BLOG/Katja Bogataj Kopriva

Varčevati kot Venera

Katja Bogataj Kopriva, finančna svetovalka, KD Skladi, d. o. o.
8. 8. 2016, 12.09
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Moški so zaradi višje stopnje testosterona v krvi bolj nagnjeni k tveganju.

Osebni arhiv
Katja Bogataj Kopriva, finančna svetovalka, KD Skladi

Finančni strokovnjaki so prepričani, da so ženske previdnejši vlagatelji od moških. Investiranja se lotevajo z »zdravo pametjo«. Sistematično naredijo poglobljeno »raziskavo« dostopnih virov in se trdno držijo svojega naložbenega načrta. Prav tako se zaskrbljenost, da ne varčujejo dovolj za prihodnost, pri ženskah pojavlja bolj kot pri moških. V ta namen varčujejo bolj konzervativno, saj so v osnovi manj naklonjene tveganju in želijo ohranjati vrednost svojih naložb. Seveda pa to ne pomeni, da Venera od svojega denarja pričakuje manj.

Kar zadeva moške, si z leti želijo čim večji in čim hitrejši zaslužek. Posledično so bolj nagnjeni k menjavanju naložb, ker želijo dosegati nadpovprečne rezultate, zato so pogosteje pripravljeni posegati po trenutno »vroči, najbolj vroči ponudbi«.

Obstajata dva primata, ki sta zakoreninjena v jedru človeške psihologije in nad katerim ima, splošno gledano, moški manj nadzora od ženske. To sta tveganje in pohlep. Tako se kaj hitro zgodi, da sta pretirana samozavest in večni optimizem dobra psihološka hrana moških, zaradi katerih se na tveganje in pohlep gleda podcenjevalno.

Moški naj bi bili zaradi višje stopnje testosterona v krvi bolj nagnjeni k tveganju, kakor pa ženske. Navsezadnje to potrjuje preprosto in vsakdanje opravilo. Ženske so namreč bolj dovzetne za posvetovanje s finančnimi svetovalci in različnimi strokovnjaki, kakor pa moški, kjer Mars raje zaupa lastnim presojam in informacijam.

Vendar pa imajo ženske vedno večjo vlogo tudi pri odločanju v zvezi s financami in nastopajo kot glavni finančnik v gospodinjstvu. Ne vplivajo le na dnevne izdatke in na družinski propačun, ampak tudi na to, kako družina varčuje in vlaga denar za dolgoročne cilje.

Brezskrbne mlade ženske (do 30 let) varčujejo bolj na kratek rok na bančnih varčevalnih računih ali v denarnih skladih, predvsem za določene nakupe, pri katerih bolj sledijo svojim čustvom in ne toliko dejanskim potrebam. Še posebej rade uporabljajo privarčevani denar kot zdravilo za številne tegobe, ki pa niso nujno finančne narave. Odgovorne mlade ženske (od 30 do 40 let) se bolj usmerjajo v dolgoročno varčevanje, ker jim postaja prihodnost (družina in finančna varnost) pomembnejša. Vse bolj usmerjajo svoje naložbe v vzajemne sklade kot obliko varčevanja na dolgi rok z obročnim vplačevanjem oziroma z rednimi mesečnimi zneski ali tudi z večjimi enkratnimi občasnimi zneski.

Pogosteje kot moški vlagatelji so pripravljene v svoj portfelj vključiti različne finančne inštrumente in bolj kot koncentracija portfelja jim je blizu diverzifikacija oziroma razpršitev naložbe in izbira med različnimi skladi.
Študija, ki sta jo že pred leti opravila ameriška ekonomista Brad M. Barber in Terrance Odean, je razkrila, da ženske v povprečju na dolgi rok pri naložbah dosegajo bistveno boljše rezultate kot možki, saj pri vlaganju v vrednostne papirje ne špekuliraju, ampak se odločajo razumno in varno. Česar pa v povprečju ne moremo pripisati nasprotnemu spolu, kajti za Mars so značilni pretirana samozavest, tveganje in zvrhana mera adrenalina.

»Kako torej uravnotežiti družinski proračun med Marsom in Venero? Kdo naj odloča? V obeh primerih velja, da se mora ob strani pustiti čustva in ravnati preudarno. Upoštevati je potrebno vse objektivne dejavnike in slediti zastavljenim varčevalnim ciljem in strategiji. Tu nam pa lahko pomagajo finančni svetovalci.«