IBM

Lahko bi odprli 500 delovnih mest v Sloveniji, a so izbrali Hrvaško

G.G.
20. 7. 2016, 11.02
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Potrjeno je, da bo multinacionalka IBM na Hrvaškem odprla klicni center za komunikacijo z uporabniki v državah vzhodne Evrope. V konkurenci Slovenije in Slovaške so izbrali našo južno sosedo.

Profimedia

Tehnični premier hrvaške vlade Tihomir Orešković je sporočil, da je »to velik dan za Hrvaško«, saj bo klicni center zaposloval okoli 500 ljudi.

Direktor multinacionalke IBM za Hrvaško Damir Zec je na predstavitvi projekta na sedežu hrvaške vlade pojasnil, da ne bodo gradili novega poslopja, temveč se bodo kmalu odločili, katere prostore v Zagrebu bodo najeli. Center bo opremljen z najsodobnejšo računalniško opremo, odprli pa ga bodo v začetku leta 2017.

Dolgo je bila v igri tudi Slovenija, a se je IBM na koncu odločil za Hrvaško. Zakaj? IBM svoje odločitve ni natančno pojasnil, je pa agencija Spirit pripravila izračun investicije IBM z upoštevanjem teoretično možnega koriščenja različnih vzpodbud za zaposlovanje mladih skladno z obstoječimi ali načrtovanimi podlagami in javnimi razpisi s poudarkom na vzhodnem delu Slovenije.

Glede na odgovor slovenske vlade se je najverjetneje zataknilo pri davčnih obveznostih. "Vlada poudarja, da davčne obveznosti v Sloveniji nikakor ne morejo biti predmet parcialnih dogovorov, saj gre za temeljni pravni okvir za delovanje države, kar je bilo pojasnjeno tako IBM kot tudi drugim zainteresiranim družbam skozi leta, ki oprostitve davkov postavljajo v ospredje kot temeljno pogajalsko izhodišče," je vlada navedla v sporočilu v začetku maja.