Akrapovič

V polletju s 70-odstotno rastjo čistega dobička

J.P./STA
20. 7. 2016, 09.14
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Ivanški Akrapovič, proizvajalec motociklističnih in avtomobilskih izpušnih sistemov, je v prvem polletju prodal za 53,6 milijona evrov izdelkov in s tem primerljivi lanski izid presegel za 21 odstotkov. Hkrati je ustvaril 10,5 milijona evrov čistega dobička, kar je 70 odstotkov več kot v enakem obdobju lani in 30 odstotkov več od načrtov.

STA
Med glavne Akrapovičeve izdelke s približno 70 do 75 odstotki sodijo motociklistični izpušni sistemi.

Akrapovičev finančni direktor Matej Akrapovič je pojasnil, da je letošnja rast dobička po lanski selitve proizvodnje v Črnomelj povezana predvsem z njeno ustalitvijo in delovanjem v polni zmogljivosti.

Sicer pa ob koncu leta pričakujejo do štiri odstotke boljši izid od prvotnih načrtov oz. 89 milijonov evrov prodaje in glede na lani 15-odsotno rast. Ker glavnino prodaje in dobička sezonsko ustvarijo v prvi polovici leta oz. v prvih sedmih mesecih, pa naj bi ta predvidoma ostal na polletni ravni.

Ob zdajšnji rasti naj bi v Beli krajini do konca desetletja zaposlovali do 800 ali tudi več ljudi. Skupaj z ivanškimi pa naj bi število zaposlenih v prihodnjih letih doseglo približno 1000.

Število zaposlenih nameravajo še krepiti

Akrapovičeva črnomaljska proizvodnja se je sicer lani ustalila. Skupaj z novim logističnim centrom imajo tam na razpolago 23.000 kvadratnih metrov, kar naj bi pri zdajšnjem razvojnem ritmu zadostovalo za približno pet let. Tam je bilo ob polletju zaposlenih približno 640 ljudi, letos pa so jih zaposlili približno 40.

V Črnomlju so lani na novo zaposlili približno 250 delavcev s širšega belokranjskega območja, do konca leta pa naj bi v Beli krajini zaposlovali le še za nadomeščanje. Tam bi sicer potrebovali še kakšnih deset izkušenih varilcev, do katerih pa zaradi kadrovske omejenosti območja vse težje pridejo.

Družba, ki je na ravni skupine ob polletju zaposlovala 890 ljudi, je po selitvi proizvodnje v Črnomelj v Ivančni Gorici ohranila upravo, livarno, orodjarno in razvojni ter predproizvodni oddelek.

V Črnomlju nameravajo število zaposlenih postopoma še krepiti. V Ivančni Gorici, kjer imajo zdaj 280 zaposlenih in zaposlujejo predvsem v razvoju ter raziskavah in nekaj še v prodaji, pa letos načrtujejo deset novih zaposlitev. Tam naj bi tudi, predvidoma prihodnje leto, začeli graditi novo testno središče in novo upravno stavbo.

Ob zdajšnji rasti naj bi v Beli krajini do konca desetletja zaposlovali do 800 ali tudi več ljudi. Skupaj z ivanškimi pa naj bi število zaposlenih v prihodnjih letih doseglo približno 1000.

Več kot pol milijona evrov vredni tridimenzionalni laser

Glede večjih naložb je finančni direktor dejal, da so bile te v zadnjih dveh letih povezane predvsem s selitvijo proizvodnje, v Črnomlju pa že poskusno deluje spomladi kupljeni nekaj več kot pol milijona evrov vredni tridimenzionalni laser.

Med glavne Akrapovičeve izdelke s približno 70 do 75 odstotki sodijo motociklistični izpušni sistemi, njihov avto segment, ki se stalno krepi, pa dosega 25 do 30 odstotkov prodaje.

Največ prodajo na trgih EU, v Nemčiji, Franciji in Italiji, prodaja se krepi tudi v ZDA in na Kitajskem. V Sloveniji prodajo manj kot odstotek izdelkov, je še povedal Akrapovič.