Detektivka Bernarda Škraba

Nezvestobo skoraj vedno zanikajo

Sonči Nered-Čebešek
4. 7. 2016, 21.18
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Ljudje smo prepričani, da znamo prepoznati laž oziroma lažnivca. Bernarda Škrabar, direktorica Detektivsko-varnostne agencije, to počne poklicno. Preiskuje notranje kraje v podjetjih, neupravičeno izplačilo potnih stroškov, bolniške odsotnosti, vinjenost na delovnem mestu, naročniki pa so tudi zakonci, ki sumijo, da jih partner vara.

svet24
Bernarda pravi, da veliko primerov v agenciji tudi zavrnejo zaradi nerealističnih pričakovanj strank ali zaradi tega, ker bi šli pri preiskovanju preko roba zakona.

Preiskujete tudi varanje zakoncev. To predstavlja približno od pet do deset odstotkov vašega dela. Smo Slovenci zvesti partnerji?

Za poizvedovanje in preverjanje, ali gre za varanje, se pogosteje odločajo ženske, čeprav je tudi moških kar precej. Moram reči, da se v večini primerov na koncu izkaže, da ima partner tudi v resnici ljubimca oziroma ljubimko. Ljudje običajno pridejo k nam že s konkretnimi sumi ali znaki, ki namigujejo na varanje, nezvestobo pa obtoženi partnerji kljub temu skoraj vedno zanikajo.

Kako potem poteka preiskovanje? Uporabljate najsodobnejšo tehnologijo in fotoaparate, s katerimi lahko fotografirate tudi ponoči. Zasledovanje ljudi si po večini predstavljamo zelo akcijsko in napeto. Ali je tudi v resnici tako?

"Ljudje običajno pridejo k nam že s konkretnimi sumi ali znaki, ki namigujejo na varanje." 

Vedno spremljamo najnovejše trende in v tehnologijo zelo veliko vlagamo. Edini v Sloveniji imamo tudi svoj detektivski laboratorij oziroma center in detektivsko ekipo, ki deluje neprestano, vse dni v letu. Za doseganje dobrih rezultatov potrebuješ kakovostno in profesionalno opremo ter usposobljeno ekipo. Zasledovanje najpogosteje ni nič kaj filmsko. Velikokrat nekje čakaš tudi po več ur, tako v mrazu kot v vročini, potem pa imaš le nekaj sekund, da narediš dovolj dobro fotografijo, ki bo veljala kot dokazno gradivo.

Dober detektiv je torej potrpežljiv, natančen in hiter. Katere so še lastnosti, ki opisujejo detektiva?

Poznati mora profile ljudi, imeti mora dobre instinkte, biti mora dober voznik, iznajdljiv, spreten, imeti mora močno voljo, veliko koncentracije in dober spomin. Prav tako mora imeti najmanj visokošolsko izobrazbo ter opravljeno detektivsko usposabljanje in izpit. V naši agenciji se neprestano izobražujemo in nadgrajujemo svoje znanje.

Sodelujete tudi s podjetji, ki jim med drugim pomagate pri preiskovanju notranjih kraj, preprečevanju odtekanja informacij, ugotavljanju vinjenosti zaposlenih na delovnem mestu in disciplinskih kršitvah. Kako pridobivate dokaze? Ali vedno delujete v skladu z etičnimi načeli?

Alkoteste v podjetjih, na primer, izvajamo nenapovedano. Tudi uživanje prepovedanih drog preiskujemo na ta način. Zaposlene in druge osebe vedno nadzorujemo na skrivaj. Pred tem mora stranka oziroma podjetje seveda podpisati pooblastilo. Zasledovanje in preiskovanje se nato utemeljuje s ciljem, ki ima večje razsežnosti. Govorimo o škodi podjetju ali stroških, ki jih to lahko ima zaradi določenih kaznivih dejanj zaposlenih. Vedno delujemo v skladu z zakonom. Naša agencija je med prvimi podpisniki smernic korporativne integritete in imamo opravljeno Akademijo korporativne integritete. Veliko primerov tudi zavrnemo zaradi nerealističnih pričakovanj strank ali zaradi tega, ker bi šli pri preiskovanju preko roba zakona. Vse primere rešujemo v okviru podjetja. Informacije ostanejo zaupne, imamo celo notranje računovodstvo. Iz podjetja tako ne gre noben dokument, niti račun, ki bi lahko izdal, da delamo za določeno podjetje.

Pri preiskovanju zakoncev, delavcev ali drugih oseb je pogosto težava v neiskrenosti. Včasih zasledovanje, prisluškovanje in fotografiranje vseeno ni dovolj. Ali v takšnih primerih izvajate tudi teste s poligrafom?

Včasih. Na mesec opravimo en ali dva testa. Ti testi sicer na sodišču ne veljajo kot dokaz, temveč le kot sredstvo za izključitev. Pri tem je treba poudariti predvsem, da je poligraf v prvi vrsti namenjen zaščiti nedolžnih, in ne iskanju krivcev.