Dokončanje študija

Od septembra nič več po starem - drago za zamudnike

E.R.
3. 7. 2016, 12.29
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Nekdanji študenti starih programov - visokošolskih in univerzitetnih, specialističnih študijskih in znanstvenih magistrskih programov, tudi doktorskih bodo morali letos konec septembra končati študij, sicer zanje stari programi ne bodo več veljavni. Novi pa tudi ne bodo poceni.

Arhiv Svet24
Študij po starih programih je mogoče dokončati do konca letošnjega septembra.

Na fakultetah se je v zadnjih dveh letih prijavilo po neuradnih podatkih več kot osem tisoč nekdanjih študentov, ki želijo do skrajnega roka 30. september 2016 dokončati študij, saj pozneje to po starem ne bo več mogoče.

Rok je bil določen že pred 12 leti in ga zagotovo ne bodo podaljšali. 

Stroški za dokončanje študija so na Univerzi Ljubljana poenoteni in stanejo za univerzitetno diplomo okoli 620, za visokošolsko 500, za znanstveni magisterij pa okoli 939 evrov. 

Zamudnike bo študij drago stal - in to dobesedno

Tistim, ki jim ne bo uspelo, pa bi želeli vseeno dokončati študij, ostane po septembru le še možnost prepisa na katerega od bolonjskih programov in pogajanja s fakulteto o priznavanju že opravljenih izpitov.

Študij za zamudnike ne bo poceni. Ljubljanske fakultete se držijo splošnega cenika univerze, kar pomeni, da bo treba denimo za diplomo - če je od prekinitve študija minilo več kot deset let - odšteti slabih 800 evrov, za magisterij pa 1.100 evrov.

Na nekaterih fakultetah so nam povedali, da so pri kandidatih za znanstveni magisterij in doktorandih stroški pokriti s šolnino, ki so jo študenti že plačali. Tiskanje in vezava zaključne naloge bosta stala še dodatnih približno 50 evrov. Če je treba pred zaključno nalogo opraviti še kakšen izpit, pa bodo zanj plačali po 59,60 evra za eno opravljanje izpita (četrto in vsako naslednje opravljanje izpita stane 178,80 evra).