BLOG, Žana Andlovic

Iskanje zaposlitve - spremenite odnos!

Žana Andlovic
29. 6. 2016, 10.21
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Foto: Nikola Miljković
Žana Andlovic

Ste se že kdaj vprašali, zakaj nekateri hitro najdejo zaposlitev, pri drugih pa kar traja in traja … hitro boste našli izgovore kot so »gotovo je bolj izkušen/-a«, »seveda ima veze, kaj pa drugega«, »služb ni« ipd.… Če razmišljate na podoben način, nujno berite dalje in ugotovite, zakaj še vedno nimate zaposlitve.

Žana Andlovic, 29 let:

Je svetovalka za mlade brezposelne osebe do 30 let na zavodu za zaposlovanje, v Kariernem središču Ljubljana. V okviru Jamstva za mlade deluje že dobri dve leti in se pri svojem delu srečuje s problematiko zaposlovanja mladih. 

Ljudje smo ustvarjeni tako, da želimo na svet gledati zlahka in ves čas iščemo bližnjice. Včasih se prav te bližnjice izkažejo za daljšnice in pot, ki nam je namenjena do zaposlitve zaposlitve je pogosto zelo poučna in koristna tako za samospoznavanje kot tudi za načrtovanje nadaljnje karierne poti. 

Ali ste vedeli da kar ustvarjate in kakor mislite danes, bo imelo posledice v prihodnosti? V kolikor se boste oklepali misli, da služb ni, da imajo, ki so prišli do zaposlitve zveze, boste sami sebi naredili največjo škodo. S takšnim prepričanjem namreč sami sebe prepričujete v nasprotno od želenega in si s tem zapirate vrata.

Kot pri vseh stvareh, je tudi pri iskanju zaposlitve ključnega pomena, da ste iskreni do sebe in poskušate na vse skupaj gledati čim bolj objektivno. Včasih pomaga, da si zastavite katero od naslednjih vprašanj:

- Kako zelo si želim zaposlitve (od 1 do 10)?
- Kako močno si prizadevam najti zaposlitev (od 1 do 10)?
- Ali sem naredil/-a vse kar je v moji moči?
- Kaj še lahko naredim?

Premislite o svojih odgovorih in si jih zapišite na list papirja, to vam bo pomagalo narediti analizo pričakovanega stanja glede na realno stanje in ukrepanja za naprej.

Če je vaša želja 10, vi pa ste kontaktirali v enem mesecu 5 delodajalcev, to ni močno prizadevanje za zaposlitev.

Ste po prijavi na delovno mesto čez kakšen teden poklicali delodajalca, se pozanimali kaj se dogaja s selekcijskim postopkom? Ste napisali zahvalno pismo? Ste poslali kakšno ponudbo za delo in preučili tudi skriti trg dela? Ste pomislili na ustvarjanje spletne podobe in izpilili svoj življenjepis?

Kaj še lahko naredite, da bi pritegnili delodajalca?

V nadaljevanju si poglejte namige, ki vam lahko pomagajo:

1.) SPREMENITE ODNOS DO ISKANJA ZAPOSLITVE
Iskanje zaposlitve je proces, zavedajte se, da motivacija popusti vsem in srečali se boste z različnimi vzponi in padci, tako kot pri vseh stvareh v življenju. Zapomnite si, da nič na svetu ni vredno več kot lastna aktivnost in lastna zagrizenost, da vztrajate, da se borite, da se učite in postajate vsak dan močnejši. Na iskanje zaposlitve pričnite gledati kot na izziv, iz katerega se lahko marsikaj naučite o sebi in o svoji vzdržljivosti. Skozi proces iskanja se izgrajujete, osebnostno rastete in postajate samozavestnejši. Prevzemite odgovornost za to, da iščete zaposlitev vi in se zavedajte, da zaposlitev ne bo sama od sebe potrkala na vaša vrata. Verjemite, uspelo vam bo, če se za to odločite. Kako to vem? Ker je uspelo tudi meni! Nisem več brezposelna, čeprav sem včasih bila. Uspelo je tudi mnogim drugim – ljudje se zaposlujejo čisto vsak dan.

2.) UGOTOVITE KAKŠNA DELOVNA MESTA VAS ZANIMAJO
Veliko ljudi ne ve kaj jih veseli in kaj bi radi delali. Poskušajte si čim jasneje zapisati kakšno delovno mesto si želite in kakšne bi bile vaše zadolžitve. V kolikor se vam na tej točki zatakne, v miru razmislite, kaj si želite početi. Včasih ta faza traja tudi dlje časa; zato nekateri zaposlitve dolgo ne najdejo, ker pravzaprav ne vedo kaj točno iščejo, s tem pa pustijo medel vtis pri delodajalcih.

3.) POSTAVITE SI CILJE
Postavite si cilj in ga zapišite. Pri oblikovanju cilja bodite pozorni da je ta za vas dosegljiv, časovno točno določen, merljiv in čim bolj konkreten (predlagam metodo S.M.A.R.T.). V kolikor si zadane stvari zapišemo se pogosto hitreje uresničijo, prednost pa je tudi v tem da jih ne pozabimo. Zadajte si cilj, koliko delodajalcev boste kontaktirali, na kakšna delovna mesta boste pozorni in preverite skriti trg dela.

4.) PREGLEJTE SVOJO PRIJAVNO DOKUMENTACIJO:
Preglejte svoj življenjepis in prijavno pismo in ga dajte na vpogled še komu drugemu, morda svojemu svetovalcu zaposlitve ali pa prijatelju/-ici z vašega področja, ki se je že zaposlil/-a. Več o tem, na kaj biti pozorni pri sestavitvi učinkovite prijavne dokumentacije, boste lahko prebrali v naslednjih prispevkih.

5.) ZAČNITE SE CILJNO USMERJATI V PRIDOBITEV NEFORMALNIH ZNANJ
Ko ste ugotovili kakšno zaposlitev si želite, se začnite ciljno usmerjati k temu, da jo boste čim prej dobili. Samo pošiljanje prijav danes ni dovolj. Preverite, kakšne so zahteve delovnega mesta, ki si ga želite. Kakšen kader iščejo? So ovira delovne izkušnje? Je zaželen kakšen strokovni izpit? Začnite iskati skupne točke, ki povezujejo vas in to delovno mesto. Vidite česa vam primanjkuje, da ga dosežete? Izboljšajte. V času brezposelnosti imate čas, da opravljate poklic, ki se imenuje »kako najti službo«. Izkoristite ta čas za lastno izpopolnjevanje.

Če ugotovite, da vam primanjkuje praktičnega znanja začnite preučevati možnosti, kako bi do njega prišli – včlanite s v kakšno organizacijo, začnite se ukvarjati s prostovoljstvom, odločite se pisati blog, preberite kaj na temo, ki vas zanima… Pri sebi recite: »Ostajam odprt/-a za nova spoznanja, pripravljen/-a sem se povezovati, učiti in preizkušati nove možnosti za dosego zadanega cilja.«

Za konec si zapomnite: kar si resnično želimo – tudi dobimo! Bodite pozorni na to, kam usmerjate svojo pozornost. Ali se dlje časa ukvarjate z negativnimi ali s pozitivnimi pogledi na iskanje zaposlitve?

Spremenite pogled in odnos do iskanja zaposlitve in verjemite, da boste sami sebi naredili veliko uslugo.

Naslednjič: Kaj je to skriti trg dela in kako ga proučiti?