Opravljene ure

Veste, da ste letos delali manj?

T.L./STA
3. 6. 2016, 11.22
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

"Krivo" je večje število praznikov. V Sloveniji zaposlene osebe so sicer v prvih treh mesecih po začasnih podatkih opravile 282,5 milijona delovnih ur.

Profimedia
Zaradi praznikov v prvem četrtletju manj opravljenih ur kot lani.

V prvem četrtletju so zaposleni v Sloveniji opravili za 1,9 odstotka manj delovnih ur kot v enakem obdobju lani, je objavil statistični urad. Razlog za to je bilo večje število praznikov, ki so dela prosti dnevi, v prvih treh mesecih letos, so pojasnili.

V Sloveniji zaposlene osebe so tako v prvih treh mesecih po začasnih podatkih opravile 282,5 milijona delovnih ur.

Zaposleni so v prvem četrtletju na mesec opravili povprečno 135 delovnih ur ali za 3,3 odstotka manj kot v istem obdobju 2015; obseg povprečno opravljenih ur na zaposleno osebo pa se je v primerjavi s prvim trimesečjem lani zmanjšal v vseh dejavnostih.

Najbolj obremenjeni v zdravstvu in socialnem varstvu

V obdobju od januarja do marca so bile glede na število opravljenih delovnih ur delovno najbolj obremenjene osebe, zaposlene v zdravstvu in socialnem varstvu, ki so opravile povprečno 147 ur na mesec. Tudi delež opravljenih delovnih ur v plačanih delovnih urah je bil v tej dejavnosti najvišji in je dosegel 84,4 odstotka.

Povprečno najmanj delovnih ur na mesec pa so v tem obdobju opravile osebe, zaposlene v dejavnostih rudarstvo in gostinstvo, in sicer 128.

Število opravljenih delovnih ur se je najbolj zmanjšalo v rudarstvu (za 8,1 odstotka), najbolj povečalo pa v drugih raznovrstnih poslovnih dejavnostih (za 2,7 odstotka).