Spremenimo pristop

Služba naj bo vir zadovoljstva

snč
5. 6. 2016, 18.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Namesto da razmišljamo o svojem nezadovoljstvu, morda celo o drugi službi, ki nas seveda ne čaka kar na vsakem koraku in za katero ni zagotovila, da nam bo všeč, je bolje spremeniti svoj pristop do dela. Ob tem pa naredimo še nekaj za svoje počutje in bomo prav zadovoljni.

Profimedia

Kaj nas bolj osreči? Ljubezen, veselje in prosti dnevi ali delo? Najbrž bi se večina odločila za prvo. Žal pa psihologi pravijo, da naj bi bilo ravno delo pomemben vir našega zadovoljstva in sreče. Mnogi ljudje med delom doživijo več trenutkov sreče kot med dopustom. A to seveda še ne pomeni, da od ponedeljka do petka kar kipimo od sreče. Ker v službi preživimo večji del dneva, tudi ni fino, če smo na delovnem mestu nesrečni. Že če nas delo izpolnjuje, če delamo z dušo, smo na konju. »Če ima delo, ki ga opravljate, smisel, potem zadovoljstvo pride samo od sebe,« pravijo psihologi. Drobne tegobe, ki jim ne moremo ubežati, pa lahko preženemo s preprostimi zvijačami.

Profimedia
Naj vas že jutranja pot v službo navda z zadovoljstvom in potrudite se, da ga vzdržujete.

Trije stebri zadovoljstva

Se vam zdi, da bi slava, denar in ugledna služba rešili vse vaše težave? Ne zveni slabo, a vse te tri komponente še niso jamstvo za trajno srečo. Delo, ki prinaša zadovoljstvo in izpolnitev, temelji na treh stebrih.

1. Osrednje poslanstvo
Občutek, da opravljamo družbeno koristno, smiselno delo.

2. Vzorniki
To je lahko znani zastopnik istega poklica ali pa nadarjeni sodelavec, sodelavka, ki zna navdušiti.

3. Moralna identiteta
Človek mora stati za svojim delom – tako pred samim seboj kot tudi pred drugimi.

Pomen izzivov

Pri delu potrebujemo nove izzive. Kadar smo tako zaposleni, da pozabimo na vse in smo kdaj tudi na meji svojih sposobnosti, postanemo bolj samozavestni in tako tudi zadovoljni. Tajnica, ki kljub zmedi in veliko dogajanja organizira celo vrsto sestankov, lahko občuti enako zadovoljstvo kot zaposlena mamica. Kadar zbrano delamo, se v telesu izloča hormon sreče serotonin. To ne pomeni, da bomo takoj zaplavali v sedma nebesa – občutek, ki si ga tako zelo želimo, se pogosto pojavi šele pozneje, ko se peljemo domov in razmišljamo o preteklem dnevu. 

Toliko časa, kot ga porabimo za službo, namenimo le še za spanje.

Recept za zadovoljstvo

Poleg omenjenih treh stebrov obstaja še nekaj receptov, ki naj bi nam pomagali polepšati delovni vsakdanjik.

Sprejmite dejstva. Je načrt propadel? Zoprno sicer, ampak pretirano obremenjevanje s tem nič ne pomaga. Po analizi napak pojdite naprej. Jezo opišite na listku, ga zmečkajte in vrzite proč – zadeva je zaključena!

Ne upirajte se, ne zanikajte. Pravzaprav imate svoje delo radi, razen/ampak … Sprejmite tudi neprijetna dejstva, saj tudi svoji najboljši prijateljici oprostite napake.

Proslavljajte uspehe. Ob zaključenem projektu si zaslužite priznanje. Koga, ki ga imate radi, povabite na kosilo, oddahnite si. Kdor posveti veliko pozornosti pozitivnim doživetjem, jih tudi pogosteje odkrije.

Dobro počutje iz predala

Ne glede na to, ali je živahno ali pa se popoldne v službi vleče v neskončnost – z nekaj pripomočki boste z lahkoto premostili pomanjkanje energije.

Koncentracija na ničli? Žvečite mehke bombone, ki vsebujejo meto ali baziliko. Žvečenje poveča dotok kisika v možgane. Tako se poveča tudi storilnost.

Slabo razpoloženje? Sezite po svojem zakladu – iz predala potegnite školjko z morja, sliko z dopusta ali lepo razglednico in se z mislimi podajte na pot. Razpoloženje se bo v hipu izboljšalo.

Svinčeno težke noge? Sezujte se in s stopali izmenično pritiskajte na masažno kroglico. Drobna masaža podplatov bo pomagala.

Si želite osvežitve? Klimatska naprava lahko izsuši kožo. Na obraz nanesite razpršilo, ki bo koži vrnilo izgubljeno vlago.

profimedia
Osvežitev in spominčki na nekaj lepega – naj mentol bomboni ter školjke in kamenčki dobijo prostor na vaši pisalni mizi ali v predalu.

profimedia