Gospodarstvo

Življenje sprehajalca psov

ud
21. 5. 2016, 15.08
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Kužki, ki svojim lastnikom vsak dan polepšujejo dneve s svojo živahnostjo, nedolžnostjo in razigranostjo, potrebujejo tudi gibanje. Če lastnik nima časa, pa tako vskoči sprehajalec psov.

Wikipedia

V filmih so sprehajalci velikokrat predstavljeni kot neurejene, frustrirane osebe, ki za seboj vlečejo ogromno pasje dlake in repkov ter s plastičnimi vrečkami pobirajo kakce s pločnikov. Seveda to ni najbolj glamurozen poklic, vendar v New Yorku, kjer je predanost lastnikov psov velika, je lahko ta poklic veliko bolj izpopolnjujoč, kot bi si marsikdo mislil. Pa poglejmo prednosti in slabosti poklica. Slabosti, ki jih ta služba prinaša s seboj, so pobiranje iztrebkov za psi in sprehodi v slabem vremenu. Prednosti pa, da preživiš veliko časa zunaj in raziskuješ svet s štirinožnim prijateljem, nenamerna telovadba ter plača. Ta v New Yorku znaša približno od 17 do 26 evrov za od 20 do 30 minut sprehoda.

Wikipedia
Nekateri sprehajalci si naložijo preveliko breme.

GOSPODINJSTVA

Po teh prednostih in slabostih ni čudno, da vedno več ljudi zavrača navadno življenje z vsakdanjim poklicem in se odloči za službo sprehajalca psov. Tako je življenje veliko bolj aktivno in obdano s kosmatimi prijatelji. Število lastnikov psov se veča iz leta v leto, sploh v generaciji Y, ki odlaga s poroko in otroki, posamezniki pa se tako odločijo, da postanejo »starš« hišnemu ljubljenčku. Obstaja raziskava, ki pravi, da ima danes 44 odstotkov gospodinjstev v ZDA v lasti vsaj enega psa, kar je precej več kot v letu 1990, ko je bilo takih gospodinjstev 38 odstotkov. Približno 50 odstotkov stanovanjskih zgradb v New Yorku dovoljuje pse, vendar sta teža in velikost pasme navadno omejeni.

Wikipedia
Psi so aktivne živali in potrebujejo dosti gibanja.

SPREHAJALCI

Po teh podatkih je prav lahko razumeti, zakaj se je poklic sprehajalca psov tako razširil. Triindvajsetletna Gina iz Connecticuta se je preselila v New York lansko leto in začela sprehajati pse v svojem prostem času predvsem zato, ker si s partnerjem nista mogla privoščiti svojega v njunem majhnem stanovanju. »Pri nas doma smo zmeraj imeli psa, ko sem odraščala. Bila sem zelo žalostna, ker nisem mogla imeti svojega psa, ko sem se preselila v New York. Sprehajalec psov je definitivno ena najboljših služb za ljudi, ki imajo radi živali. Prav tako se tukaj vrti ogromno denarja, sploh če sprehajaš redno,« je povedala Gina. »Nekatere stranke zahtevajo sprehod vsak dan, od ponedeljka do petka, včasih celo dvakrat na dan. Večina želi sprehod trikrat na teden, spet druge na vsake toliko časa,« je dodala. Pravi, da si je dala omejitev treh psov na sprehod, da se izogne popolnemu kaosu. To je, če seštejemo, zaslužek okoli 53 evrov na dan.

Wikimedia
Ker ljudje včasih nimajo časa sprehoditi svojega hišnega ljubljenčka, najamejo sprehajalca psov.

HONORAR

Jordan Kaplan je lastnik in ustanovitelj podjetja Petaholics, kar bi pomenilo ljubljenčkoholik. Svojo službo v marketingu je pustil v letu 2001, da bi imel svoje podjetje, ki bi skrbelo za hišne ljubljenčke. Pravi, da mu ni bilo nikoli žal, da se je odločil za to življenje. Za polurni sprehod, na katerem sprehaja samo enega psa, računa 20 evrov. Pravi, da njegovi zaposleni, ki so zaposleni samo za polovični delovni čas, zaslužijo na leto okoli 17.600 evrov in prav tako obdržijo svojo redno službo. »Bolj kot ne sodelujemo z istimi osebami, saj je tako lažje tudi za pse,« je dejal Kaplan.